Dünya

Papa, eşcinsel çiftlerin kutsanmasını eleştirenlere yanıt verdi: İkiyüzlülük

Vatikan'ın inanç ile ilgili dairesi, 18 Aralık Pazartesi günü Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın izni ile eşcinsel evliliklerin kutsanmasını öngören belgeyi yayımlamıştı

07 Şubat 2024 16:32

Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, aralık ayında eşcinsel çiftlerin kutsanmasına onay vermesine yönelik eleştirileri değerlendirdi. Franciscus, eleştirilerin 'ikiyüzlülük' göstergesi olduğunu söyledi.

Papa, "Belki de insanları sömüren bir iş adamını kutsasam kimse bunun skandal olduğunu düşünmez. Ama bir eşcinseli kutsarsam bunun skandal olduğunu düşünüyorlar" dedi.

Duvar'ın Reuters haber ajansından aktardığına göre, İtalya'nın Credere isimli Katolik dergisine açıklamalarda bulunan Papa, "Belki de insanları sömüren bir iş adamını kutsasam kimse bunun skandal olduğunu düşünmez. Ama bir eşcinseli kutsarsam bunun skandal olduğunu düşünüyorlar" dedi. Papa, "Bu, ikiyüzlülüktür" ifadelerini kullandı.

Kutsamaya "şartlı izin" 

Credere, tamamı yarın yayınlanmadan önce röportajdan bir bölümü bugün kamuoyu ile paylaştı. Vatikan'ın inanç ile ilgili dairesi, 18 Aralık Pazartesi günü Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın izni ile eşcinsel evliliklerin kutsanmasını öngören belgeyi yayımlamıştı.

Belge, birbirini seven insanların kutsanması ile dini evlilik töreni arasında kesin bir ayrım yapıyor. Kilisenin sadece kadın ve erkeğin evlenmesine izin verdiğine işaret edilen belgede, bu tutumda herhangi bir değişiklik olmadığına vurgu yapıldı. Bu nedenle de eşcinsel çiftleri kutsayacak papazların bunu belirli şartlar altında yapabileceğine dikkat çekildi.

Buna göre, eşcinsel çiftlerin kutsanmasının bir evlilik töreni gibi olmasından papazların kaçınması istendi. Kutsamanın, hiçbir şekilde kıyılan bir nikah veya birlikte yaşamanın kayıtlara geçirilmesi gibi törenlerle bağlantılı olmaması gerektiği vurgulandı.

Bunun yanı sıra çiftin, düğünlerde giyilen giysiler ile kiliseye gelmemesi gerektiği, birbirinin parmağına yüzük takmak gibi nikah törenlerine ait davranışlara izin verilmeyeceği ifade edildi. Getirilen bir diğer şart ise çiftlerin dini ayin sırasında kutsanmamasını öngörüyor.