Dünya

Pakistan tüm "kayıtsız göçmenlere" 1 Kasım'a kadar süre tanıdı; gönüllü ayrılmayanlar sınır dışı edilecek

04 Ekim 2023 14:10

T24 Dış Haberler

Pakistan, ülkede bulunan bütün "kayıtsız göçmenlerin" ülkeyi gönüllü olarak terk etmesini, aksi taktirde sınır dışı edileceklerini söyledi. 

Pakistan İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, ülkede resmi kaydı bulunmayan tüm göçmenlerin sınırlardan çıkması için 1 Kasım'a kadar süre tanıdıklarını, bu tarihten sonra sınır dışıların başlayacağını ifade etti. 

Karar, Pakistan hükumetinin bu sene ülkede gerçekleşen 24 intihar saldırısının 14'ünün Afganistan vatandaşları tarafından gerçekleştiği iddiasının ardından duyuruldu. 

Pakistan'da toplamdan 4.4 milyon sığınmacı bulunduğunu ifade eden Bugti, ülkede kaydı bulunmayan 1.73 milyon Afgan göçmen olduğunun öngörüldüğünü ifade etti.

Ülkenin Afganistan'ın içinden veya Afgan göçmenler tarafından saldırıya uğradığına dair kanıtları olduğunu iddia eden Bugti, "Eğer gitmezlerse kolluk kuvvetlerine onları sınır dışı etmeleri için yetki verilecek" dedi. 

Birleşmiş Milletler verilerine göre Pakistan'da mülteci statüsü bulunan 1.3 milyon Afgan vatandaşı bulunuyor. Ayrıca BM'ye göre Pakistan'da 880 bin Afgan'ın da yasal olarak yaşamaya devam edebilecek statüsü var. 

Öte yandan Afganistan'ın İslamabad Büyükelçiliği, yasal statüleri bulunmasına rağmen son iki haftada bin kadar Afgan'ın Pakistan tarafından gözaltına alındığını belirtti ve uygulamayı "taciz" olarak nitelendirdi.