Seçim 2024

Özgür Özel: Lütfü Savaş CHP’nin gösterebileceği en iyi aday; şehrin kaderi muhalif seçmenin elinde

22 Şubat 2024 09:19

T24 Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın adaylık süreciyle ilgili özeleştiri vermesini isteyen gazeteci İsmail Küçükkaya'ya, "CHP'nin içindeki demokratik tartışma ortamını bir gürültü gibi algılamamak lazım. Tartışma nereye kadar olur aday belirleme sürecinde olur geçer sonra herkes işine bakar. Şimdi işimize bakma sürecindeyiz. Hatay sürecini kötü yönettiğimizi düşünmüyorum" diye yanıt verdi. Hatay'da kaç tane anket yaptıklarını ve sonuçlarını paylaşan Özel, "Şehrin kaderi muhalif seçmenin elinde" dedi.

Hatay'daki anket sonuçlarını açıkladı

Halk TV'de Yeni Bir Sabah programında açıklamalarda bulunan Özel, anket sonuçlarına değinerek  Hatay'la ilgili sözlerinin devamında, "Hatay yanlış yapamayacağımız bir yer. Hatay’da sadece siyaset yapmıyoruz. Hatay’ın travmasına anlayış gösteriyoruz. Hatay’ın bir duygusu var, siyaset o duyguları bir yerde yok sayma işi değil o duyguları doğru yönetme işi. Memleketim Manisa’da bir anket yaptık Hatay’da beş anket yaptık. Her şeyi anketlere bağlamak da doğru değil ama İzmir’e Manisa’ya bir heyet yolladık Hatay’a üç farklı heyet yolladık dördüncüsü de son kalan aday adaylarının hepsini genel merkezde ağırladık ilçe adayları için. Hatay Büyükşehir, Türkiye’de Hatay’ı aşan bir noktaya geldi. Hatay’da biz yüzde 20-30 oy alabiliyorken iki dönemdir Hatay’ı kazanan bir belediye başkanı var. Bizim yaptırdığımız bütün anketlerde CHP’nin gösterebileceği en iyi aday. Ben bu kararın bu kadar ince eleyip sık dokunmasını kötü süreç yönetimi olarak düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

"Hatay’ı kaderi muhalif seçmenin elinde"

Özel, Hatay'la ilgili sözlerinin devamında da şunları kaydetti:

"Ben en doğru kararı vermek isterim. Bunun yolu araştırmak soruşturmak.  En doğru karar kendi kararın değildir. Sen Hatay’ı değiştirmek istiyorum deyip inat edersen belki dışarıdan çok başarılı bir lider verdi kararını kesti attı. Sen Hatay’ı kaybettikten sonra 1 Nisan’da, bir de işi zorlaştıran ne RTE Hataylıları tehdit ediyor. Ben o tehdit karşılığını bulmasın istiyorum. Ben yaptım birini aday geçtim, x kişisini atadım kimse bir şey demez. 1 Nisan’da seçim kaybedilince Erdoğan neyde başarılı olmuş olur? Hatay’ı tehdit etmesine Hatay’ı teslim etmiş olurum. Veriler Lütfü Bey’in bu işi başaracağını gösteriyor çok net. Eğer kazanmazsa ben de gerçekten çok üzülürüm. Bir AK parti oyu var bir CHP oyu var bir ölçtürüyoruz 3 puan geride çıkıyoruz bir ölçtürüyoruz 4 puan önde çıkıyoruz. Bu nasıl bir şey diyorum. Diyorlar ki, Hatay ölçüm yapılamaz durumda, Hatay’da duygular hâlâ travmatik. Bir grup kararsız ve muhalif grup var. O grup Hatay’ı AK Parti’ye vermek istemezse Hatay bizde. Bu grup ben oy vermiyorum ya da başka bir partiye oy verdiğinde AKP ile başa başız. Hatay’ı kaderi muhalif seçmenin elinde."

"Elimizden geleni yaptık bence çok doğru adaylaştırmalar yaptık"

"Elimizden geleni yaptık bence çok doğru adaylaştırmalar yaptık, toplumsal karşılığı olacak" diyen Özel, "Tabii ki şöyle bir zorluğu var, 2019’da HDP net bir açıklama yaptı ‘AK Parti’ye kaybettirecek stratejiyi benimsiyorum, CHP’nin aday çıkardığı hiçbir yerde aday çıkarmıyorum’ demişti. Çok önemli bir güç AK Parti’ye  kaybettirmeye çalışıyordu. İkinci taraftan İyi Parti Saadet ve Demokrat Parti ile ittifak halindeydik. Onlar da CHP ile birlikte hareket ediyorduk. Kabataslak yüzde 20 eklediğinizde bugünkü şartlarda eklediğinizde, bugünkü anketlere yüzde 20 eklemeye kalksanız Türkiye’yi silme her tarafı alırız. Şu anda tek başımıza giriyoruz seçimlere" dedi.  

Özel, Meral Akşener'den beklentisini açıkladı

Önceki yerel seçimlerde ittifak kurdukları İyi Parti ile ilgili bir anısını anlatan Özel, "Ablam dediğim Meral Akşener, bir gün şöyle bir şey demişti, Ahmet Akın oradaydı, bizi gösterdi böyle bunların hiçbirine bir borcum yok ama sana borcum var Ahmet dedi. Ben o borcu bir gün öderim dedi. Ahmet elinde kazandığı büyükşehri çekileceksin dedik, ağlaya ağlaya bıraktı. Ağlaya ağlaya Balıkesir’i verdi. Aday gösterdikleri kişi resmen seçimi AK Parti’ye hediye etti sonra AK Parti’ye gitti. Şimdi Ahmet kardeşimize müşterek bir borcumuz var. Bence sayın genel başkan bunu yapar" dedi.

Çankaya adayı açıklaması

Özel, tartışmaların odağındaki Çankaya tercihi ile ilgili şunları anlattı:

“Çankaya Belediye Başkanlığı şöyle bir şeydir hani Mustafa Kemal Atatürk der ya memleketin işi çoktur uyuyamam sabaha kadar çalışırım gün doğarken gözlerimi yumarım bilirim ki İsmet  uyanmıştır’ Onlar Ankara’yı ve Türkiye’yi hiç karanlığa bırakmazlar. Çankaya böyle bir yerdir. Çankaya CHP genel başkanı gözünü yumduğunda Anıtkabir’i emanet ediyor, TBMM’yi CHP Genel Merkezi’ni emanet ediyor. Çankaya genel başkanlarının tasarruf kullandıkları bir yer varsa Çankaya’dır. Ben Çankaya’da ne yanlış iş yaptım ne adam kayırdım, en güvendiğime emanet ettim. Bunu da tek başıma yapmadık, MYK’da tartıştırdım.

Hüseyin Can Güner ismi geldi 60 kişilik salondan alkış koptu. Hepsi alkışladı sonrasında söz talebi olan var mı dedim herhangi bir söz talebi olmadı. Ben onaylandıktan sonra bir teşekkür konuşması yaptım."

"Ekrem İmamoğlu İstanbul'u rahat bir şekilde seçimi kazanacak"

"Ekrem İmamoğlu İstanbul'u rahat bir şekilde seçimi kazanacak" diyen Özel, "Geçmiş dönemde İmamoğlu’nun İBB başkanlığı yaptığı dönemde Trabzon’da 4 AK partili milletvekili var, 4 AK Partili bakan vardı, Trabzon Büyükşehir Belediyesiyle 9, Ortahisar Belediyesiyle 10. 10 Ak Partili Trabzon’a bir tane hafif raylı sistemi yapamadı, bir Trabzonlu İstanbul’a 10 tane metro yapıyor" dedi.

"Ankara'da 1994'te bir Melih Gökçek geldi Ankara'nın 20 yıl anası ağladı"

Özel, "Ankara'da 1994'te bir Melih Gökçek geldi Ankara'nın 20 yıl anası ağladı. İstanbul bir kere AK Parti'ye geçti 25 yıl boyunca İstanbul'un üzerinde 'Bursa'yı kime verelim Katar'lılara verelim' dediler. Şimdiden Katarlılar'a Kanal İstanbul'un etrafını satmışlardır" diye anlattı.

"İzmir değişim istiyor"

Özel, İzmir'le ilgili de şunları söyledi:

"İzmir CHP’nin amiral gemisi  olan bir yer. İzmir değişim istiyor. İzmir notu en kıt seçmen. Çünkü çok haklılar. Yıllardır partiyi sırtında taşıyor seçmen. İzmir bir değişim istiyordu biz bunu gerçekleştirdik. Bugüne kadar 6 kadın belediye başkanı olmuş, biz 9 kadın aday gösterdik. 9’u da seçilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni kaybetme riskimiz yok. İzmir’de sokakta büyük bir memnuniyet var."

"Seçilen bütün belediye başkanlarımız 1 Nisan günü sabahı belediyelerinin girişine mal varlıklarını asacaklar"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın mal varlığını açıklaması hakkında konuşan Özel, "Seçilen bütün belediye başkanlarımız 1 Nisan günü sabahı belediyelerinin girişine mal varlıklarını asacaklar" dedi.

Partide çok başlılık ve İmamoğlu iddiasına yanıt

“(Küçükkaya: Genel başkanlığınızı kısıtlayan başkaca faktörler var mı? Çok başlılık var mı mesela İmamoğlu bahsi var) Koca bir takımız biz ben takımın başkanıyım bu akımda forvetlerden biri Ronaldo, Ronaldo gibi bir oyuncu var acaba bu sizin başkanlığınızı sorgulamıyor mu, bu bir takım oyunu. Bu partinin siyaseten güçleri bu partiye yük olmaz güç olur.

Can Atalay açıklaması

Özel, "Can Atalay için bugüne kadar yaptığımızdan daha fazlasını yapacağız.  Can Atalay için seçimden güçlenerek çıkacağız. Can Atalay Meclis’e kavuşsun isteyen herkese şunu söylüyorum; gelin 31 Mart’ta güçlerinizi birleştirin. İktidara kazandırmayın. Kazanırsa bak Can Atalay’ı salmadım ama yine kazandım.’ Ama milli irade bir tokat atarsa bunlara Nisan ayında Can Atalay’la ilgili neler yapacağımızı göstereceğim. Can Hatay milletvekili, Hatay’ı AK parti kazanırsa söyleyecek söz kalmaz" açıklamasında bulundu.