Gündem

Özgür Özel'den Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına sert tepki: Bu karar siyasidir; sırf partilimiz diye günah keçisi ilan edemezsiniz

"Teleferik kazasındaki adli soruşturmayı yakından takip etmeyi sürdüreceğiz ama sırf partilimiz diye başkanımızı günah keçisi ilan edemezsiniz"

14 Nisan 2024 23:36

T24 Haber Merkezi

CHP'den Kepez Belediye Başkanı seçilen Mesut Kocagöz'ün Antalya'da yaşanan teleferik kazası ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmasıyla ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Soma'dan İliç'e hiçbirinde kamu görevlilerinin soruşturulmadığı gerçeği ortada iken bu karar hukuki değil siyasidir. Kuşkusuz kazada dahli olan kim varsa kimsenin gözyaşına bakılmamalıdır. Bu kırmızı çizgimizdir" dedi. Özel, gelişmeleri yakından takip etmesi için CHP Grup Başkanı Ali Mahir Başarır başkanlığındaki heyeti Antalya’ya gönderdi. Pazartesi Antalya Adliyesi önünde açıklama yapılacağı öğrenildi.

Antalya'daki teleferik kazasına ilişkin soruşturma kapsamında, kazanın yaşandığı Tünektepe Teleferik Tesisi'ni  işleten ANET A.Ş. eski genel müdürü ve son seçimlerde CHP'den Kepez Belediye Başkanı seçilen Mesut Kocagöz ile mevcut ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buğra Samsunlu, mekanik mühendisi Okan Erol, Megatower bakım şirketi sahibi Serdar Tezcan, bakım şirketinin bakım ve otomasyon amiri Serkan Yellice 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlamasından tutuklandı. Şüphelilerden 8'i için adli kontrol kararı verilirken, 1 kişi serbest bırakıldı. Kocagöz, Antalya L Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

TIKLAYIN - Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, teleferik faciasından tutuklandı: Tek sorumlu benmişim gibi gösterildi, bilirkişi raporu hatalı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Kocagöz'ün tutuklanmasının ardından açıklama yaptı. Kararın hukuki değil, siyasi olduğunu söyleyen Özel, "Kuşkusuz kazada dahli olan kim varsa kimsenin gözyaşına bakılmamalıdır. Bu kırmızı çizgimizdir" diye de ekledi. Özel, Kocagöz'ün günah keçisi ilan edilemeyeceğini de söyleyen Özel, açıklamasında şunları kaydetti:

"Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanımız Mesut Kocagöz hakkında verilen tutuklama kararını ve hukuki süreci yakından takip ediyoruz. Ancak Soma'dan İliç'e hiçbirinde kamu görevlilerinin soruşturulmadığı gerçeği ortada iken bu karar hukuki değil siyasidir. Kuşkusuz kazada dahli olan kim varsa kimsenin gözyaşına bakılmamalıdır. Bu kırmızı çizgimizdir. Bu hassasiyetle teleferik kazasındaki adli soruşturmayı yakından takip etmeyi sürdüreceğiz ama sırf partilimiz diye başkanımızı günah keçisi ilan edemezsiniz."

TIKLAYIN - CHP'den açıklama: Mesut Kocagöz'ün istifasının ardından teleferik 3 kez denetlendi, siyasi tutuklama, hukuk garabeti!

TIKLAYIN - CHP'li Yavuzyılmaz belge paylaştı: "Görmedim, duymadım" diyor ama Sanayi Bakanlığı'nın onaylamadığı bir sertifikasyon Türkiye'de iş yapamaz


Kocagöz'ün genel müdürlüğü ve AKP'den CHP'ye geçişi

2004-2014 döneminde AKP’nin yönettiği Kepez Belediyesi’nde Başkan Yardımcılığı yapan Kocagöz, AKP’den ihraç edilince 2019 yerel seçimlerinde CHP’ye geçmişti. Muhittin Böcek’in belediye başkanlığını kazandığı seçimlerin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden olan ANET A.Ş.'nin başına getirildi.

2018 yılından itibaren Tünektepe Teleferik Tesisi'ni işleten ANET'in genel müdürü olan Kocagöz, Kasım 2023’te görevinden istifa etti, 31 Mart yerel seçimlerinde de CHP'den Kepez Belediye Başkanı seçildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek de Kocagöz’ün istifasının ardından teleferiğin 3 kez ağır ve hafif bakımlardan geçtiğini açıkladı. Teleferik tesisinde son bakımların ise 19 Şubat-4 Mart 2024'te yapıldığı ortaya çıkmıştı. 

TIKLAYIN - Antalya'daki teleferik faciası: Hangi kontroller, kim tarafından yapılmalıydı, sorumluluk kimde?

TIKLAYIN - Antalya'da teleferik faciasının ilk gününde neler yaşandı?

TIKLAYIN - Antalya'da teleferik faciası: 1 kişi hayatını kaybetti, mahsur kalanların tamamı 23 saatte kurtarıldı, 13 sorumlu gözaltına alındı

Mesut Kocagöz kimdir? 

1968 Antalya doğumlu olan Mesut Kocagöz, evli ve 2 çocuk babası. Mali müşavir ve bağımsız denetçi. İlk, orta ve lise eğitimini Antalya'da tamamladı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri bölümünü 1987-1988 öğretim yılında bitirdi.

1990-1991 yılları arasında, Ankara Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü'nde Sözleşmeli Personel, 1991 - 2002 yılları arasında, Antalya'da yıllarca vergi rekortmeni olan bir şirkette üst düzey yönetici olarak görev yaptı. 2002 - 2004 yılları arasında, mali müşavirlik, kamuoyu araştırmacılığı ve çeşitli şirketlerde danışmanlık ve CEO görevlerini üstlendi.

2004 - 2014 yılları arasında, Kepez Belediye Başkan Yardımcılığı görevi, Mart 2014-2019 yılları arasında, Kepez Belediye Meclis Üyeliği ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği. Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu Başkanı, Asat Genel Kurul Üyeliği, Asat Spor Başkan Yardımcılığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Encümen Üyeliği, Aldaş A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği ve AHB Antalya Hayvancılık Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

2016-2017 yılları arasında, Antalya Büyükşehir Belediyesi Aldaş A.Ş. Genel Müdürlüğü, Ağustos 2017 - 2018 yılları arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi Anet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlık ve Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Mesut Kocagöz, 2019 Mahalli İdareler Seçiminde, Kepez Belediye Meclis Üyeliği, Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği. Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu Başkanlığı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Encümen Üyeliği görevlerine seçildi.

2018-2023 yılları arasında, Anet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevlerini sürdürdü. 31 Mart 2024 seçimlerinde CHP'den Kepez Belediye Başkanı seçildi.