Eğitim

Özel üniversitelerdeki akademisyenler Meclis gündeminde: Ücret eşitliği yok, maaşlar düşük, bazı üniversiteler "fedakarlık" isteyen e-postalar atıyor

06 Ekim 2023 19:35

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin unvanlarına göre devlet üniversitelerinde görev yapan akademisyenlerden düşük maaş aldığını belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi sunan Bayhan, akademisyenlerin sürdürdüğü eşit işe eşit ücret talepli mücadelenin sonucunda 17 Nisan 2020 tarihinde 7243 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 11'inci maddesine rağmen özel üniversitelerinin yasayı çiğneyerek ücretleri eşitlemediğini belirtti.

"Öğretim elemanlarına ödenen ücretler devletteki emsallerinden çok düşük olmakla beraber bazı vakıf üniversitelerinde araştırma görevlilerine ödenen ücretlerin açlık sınırının biraz üzerinde" diyen Bayhan, "Biruni Üniversitesi’nde çalışan araştırma görevlileri haziran ayında 14 bin 500 lira alırken; Avrasya Üniversitesi'nde çalışan araştırma görevlileri 15 bin 500 net ücret almaktadır. Öte yandan, Beykent Üniversitesi’nde çalışan bir araştırma görevlisinin temmuz ayında 27 bin 500 civarında bir ücret aldığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.

"Çalışanlara fedakarlık isteyen e-postalar atılıyor"

İstanbul Kültür Üniversitesi gibi bazı vakıf üniversitelerin düşük ücret politikalarını ülkede yaşanan ekonomik krize bağlayarak çalışanlara 'fedakârlık göstererek dayanışma içerisinde olmaları gerektiğini' isteyen e-postalar gönderdiğini aktaran Bayhan, akademisyenlere maliyet kalemi olarak yaklaşıldığını belirtti.

"Kurumdan kuruma değişen ücreti YÖK takip etmeli"

Bayhan, "Kurumdan kuruma değişen bu ücret politikalarını takip etmek ve incelemek YÖK’ün asli görevidir. İlgili vakıf üniversitelerindeki ücret eşitsizliğini incelemek üzere yapılan denetimlerde kaç akademisyenin bordrosu incelenmiştir?" diye sordu.

Yasaya rağmen ücret eşitliği yok

İskender Bayhan’ın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, ücret eşitliğine ilişkin yasal düzenlemenin uygulanmamasından ötürü kaç öğretim elemanının şikayet ve bildirimde bulunduğu, bu şikayetlerin kaçı hakkında soruşturma sürdürüldüğü, şikayetlerin geldiği üniversiteler hakkında etkin bir denetim ve soruşturma sürdürülüp sürdürülmediği ve yürütülen soruşturmaların raporlarının kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılıp paylaşmadığını sordu.