Gündem

Özal'ın evinde bulunan gizli rapor Meclis gündeminde: Kürt iş insanlarına yönelik infazların MGK kararı olduğu iddiası

26 Nisan 2024 15:02

Geçtiğimiz günlerde satılan Turgut Özal'ın evinden çıkan ve sonra bir hurdacıya satılan "gizli" ibareli 'Psikolojik Etkinlik Raporu', DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan tarafından Meclis gündemine taşındı. Rapor, 1992'de Cumhurbaşkanı Özal'a sunulmuş ve içeriğinde Kürt iş insanlarının infazının Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararı olduğu iddia edilmişti.

TIKLAYIN - Turgut Özal'a sunulan “gizli” damgalı belge kağıt hurdacısından çıktı

1993 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a sunulan “gizli” ibareli PKK ile mücadele raporu kağıt hurdacısından çıktı. İddiaya göre Özal'ın evi satılınca evraklar hurdacıya gitti, bir sahaf da o belgeyi hurdacıdan aldı.

Soru ve araştırma önergeleri TBMM gündeminde

Konu üzerine, DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan, Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı'na yönelik soru önergeleri ve bir araştırma önergesini Meclis'e sundu. Bu önergeler, geçtiğimiz hafta ortaya çıkan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a 1992 yılında sunulmuş olan "gizli" ibareli Psikolojik Etkinlik Raporu'nu ele alıyor. Söz konusu rapor, sahafta bulunmuş ve içeriğinde Kürt iş insanlarının infazının Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararı olarak belirlendiği iddia edilmiştir. Rapor ayrıca, MGK'ya bağlı Toplumla İlişkiler Başkanlığı'nın (TİB) görev alanı ve etkinliğinin nasıl genişletileceğine dair bilgileri içermekte.

"Bir yıl sonra faili meçhuller arttı"

Rapor, 1992 yılında Cumhurbaşkanı Özal'a sunulmuş ve içerik olarak Kürt iş insanlarının infazının Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararıyla gerçekleştirildiğini belirtiyor. Ayrıca, Toplumla İlişkiler Başkanlığı'nın (TİB) görev ve etkinlik alanının nasıl genişletileceğine dair bilgiler içeriyor. Gazete Duvar'ın aktardığına göre, Buldan'ın Meclis'e sunduğu soru önergelerinde, raporun resmi olarak ilk kez infazların MGK kararı olduğunu tescillediğini vurgulanıyor.

Raporun ortaya çıkışından bir yıl sonra, 1994'te, Kürt iş insanlarına yönelik faili meçhul cinayetlerin artış gösterdiği belirtiliyor. Buldan, Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısına, raporu delil olarak kabul edip, bu cinayetlerin sorumlularını açığa çıkarmak için bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. Ayrıca, zamanaşımına girmiş dava dosyalarının yeniden açılıp açılmayacağına dair sorular da yöneltti. Buldan, raporun yeni bir delil olarak kabul edilerek, 90'lı yıllarda işlenen ağır insan hakları ihlallerini araştıracak bir Meclis araştırma komisyonu kurulması için de bir önerge sundu.