Çevre

Oxford Üniversitesi çalışması: Yenilenebilir enerjiye geçiş dünyaya trilyonlarca kâr sağlayabilir

Araştırmacılar, yenilenebilir enerji kaynaklarının düşen maliyeti nedeniyle, yeşil enerjiye geçişin daha ekonomik olduğunu savundu

14 Eylül 2022 13:25

Oxford Üniversitesi’nin yaptığı çalışmada, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçilmesinin 2050 yılına gelindiğinde dünyaya 12 trilyon dolarlık bir kâr sağlayabileceğini gösterdi.

BBC’de yer alan habere göre, Oxford Üniversitesi’nin hazırladığı yenilenebilir enerji raporu, daha temiz enerji kaynaklarına doğru hızla yönelmenin daha “pahalı” olduğuna dair endişelerin ardından geldi.

Araştırmacılar, yenilenebilir enerji kaynaklarının düşen maliyeti nedeniyle, yeşil enerjiye geçişin daha ekonomik olduğunu savundu.

Oxford Martin Okulu’ndan Yeni Ekonomik Düşünce Enstitüsü’nden Profesör Doyne Farmer, konuyla ilgili açıklamasında “Eğer iklim inkarcısıysanız bile, savunduğumuz meseleye katılıyor olmanız gerekir. Temel sonucumuz, bize kârlı sonuçlar doğuracağı için yeşil enerji dönüşümünde tam gaz ilerlemek gerektiği.” Dedi.

Raporun bulguları, tarihten yenilenebilir enerji ve fosil yakıtların fiyat verilerine bakarak daha sonra gelecekte nasıl değişebileceklerini modellemek üzerine kuruldu. 

Fosil yakıtların 2020’den 100 yıl geriye kadar fiyat verileri enflasyon, piyasa hareketliliğini göz önünde bulundurunca fiyatın çok değişmediğini gösterdi.

Yenilenebilir enerjiler ise çok daha kısa bir süredir varolduğu için verilerin daha kısıtlı olduğu belirtildi. Öte yandan teknolojideki devamlı ilerlemeyle güneş ve rüzgar enerjisi maliyetlerinin hızla düştüğü belirtildi.

Rüzgar ve güneş enerjisi yeni enerji projelerinde şu an en ucuz opsiyon olarak görülse de enerjiyi depolama ve hava değişimlerine göre üretimi dengelemek, yenilenebilir enerjiye dair başlıca soru işaretlerini oluşturuyor.