Dünya

Oslo'nun en ünlü yeni sakini deniz aygırı Freya: Tekneleri alabora ediyor, basına manşet oluyor, günde 20 saat uyukluyor

26 Temmuz 2022 11:35

T24 Dış Haberler

Norveç'te Freya isimli bir dişi deniz aygırı, Kragero'da teknelere tırmanmaya çalışırken onları alabora etmesiyle tanınmıştı. Freya, 17 Temmuz'dan bu yana aynı aktiviteyi başkent Oslo'da yaparak şehrin en ünlülerinden biri haline geldi. 

Bir haftadır Oslo'da tekneleri deviren ve güneşlenen deniz aygırı, daha önce Britanya, Hollanda, Danimarka ve İsveç'te de görülmüştü. 600 kiloluk deniz memelisi, adını İskandinav mitolojisinde aşk ve güzellik tanrısı olan Freya'dan alıyor. 

Normal şartlarda Arktik bölgelerde yaşayan deniz aygırlarından birinin Oslo'da görülmesi alışılmış bir şey değil. Bu sebeple hem başkentin sakinlerinin hem de basının yoğun ilgisini çekiyor. Verdens Gang gazetesi, Freya'nın gün boyunca yaptıklarını takip eden bir canlı yayın yapıyor.

Freya şu ana kadar bir ördeği kovalarken ve bir kuğuya saldırırken görüntülense de, günlerinin çoğunu yükünü çekebilen teknelerde uyuklayarak geçiriyor. Deniz aygırları günde 20 saat kadar uyuyabiliyor. 

Zarar gören teknelerle ilgili olarak TV2'ye açıklamada bulunan balıkçılık yetkilisi Rolf Harald Jensen, "Materyal hasar olması üzücü ama çevrede vahşi hayvanlar varken bu olur" dedi.

Norveçli yetkililer, Freya'yı uyutma ihtimali üzerinde bile durduktan sonra deniz aygırının halka tehlike oluşturmadığı sonucuna vararak deniz memelisini "kendi haline bırakma" kararı aldı. 

Norveç Balıkçılık İdaresi pazartesi günü, "Freya'nın durumu iyi. Besleniyor ve dinleniyor" açıklamasında bulundu. 

Yapılan açıklamada, "Deniz aygırları mesafe korunduğu sürece insanlar için tehlikeli değildir. Ancak insanlar tarafında rahatsız edilir ve ihtiyacı olduğu kadar dinlenemezse tehdit altında hissedip saldırabilir" ifadelerine yer verildi.