Dünya Basınında Bugün

Orta Doğu krizinin tırmanması endişesi büyüyor; Trump'tan "yargılama" salvoları; Atina'yı sarsan kadın cinayeti | Dünya Basınında Bugün

02 Nisan 2024 09:40

T24 Dış Haberler

İsrail'in İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği hava saldırısında üst düzey bir İranlı generalin öldürülmesi, Orta Doğu krizinin tırmanmasından endişe edilmesine yol açtı. İsrail güçleri, Hamas'ın İsrail Savunma Güçleri'nin (IDF) yerleşkede 400 kişiyi öldürdüğü iddiaları ve Filistin Kızılay'ının işkence ve infaz iddiaları karşısında, iki haftalık bir baskının ardından dün Gazze'deki El Şifa hastanesinden çekildiklerini açıkladı. Trump sosyal medyada, 14 Nisan'da başlaması planlanan New York sus payı ceza davasına bakan New York Eyaleti Yüksek Mahkemesi Yargıcı Juan Merchan'ın "derhal yaptırıma tabi tutulması ve davadan çekilmesi gerektiğini" yazdı. Florida Yüksek Mahkemesi , eyalet Anayasası'ndaki mahremiyet korumalarının kürtajı kapsamadığına hükmederek onlarca yıllık yasal emsalleri bozdu ve Florida'nın hamileliğin altıncı haftasından sonra prosedürü yasaklamasına izin verdi. Atina'da 28 yaşındaki bir kadın, eski sevgilisi tarafından defalarca bıçaklanarak öldürüldü. Genç kadının polis merkezinde kendisini takip eden eski sevgilisine karşı yardım istediği öğrenildi. 

2 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | İsrail, konsolosluğu bombaladı; İranlı general öldürüldü

İsrail'in İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği hava saldırısında üst düzey bir İranlı generalin öldürülmesi, Orta Doğu krizinin tırmanmasından endişe edilmesine yol açtı.

İran; Suriye ve Lübnan'daki operasyonları denetleyen İran Devrim Muhafızları üyesi Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin öldürülmesine "kararlı bir yanıt" sözü verdi. Patlamada bir başka Devrim Muhafızları generali Muhammed Hadi Hacı Rahimi ve beş subayın daha öldüğü bildirildi.


The Guardian | Netanyahu üzerindeki baskı artarken hastane saldırısı sona erdi

İsrail güçleri, Hamas'ın İsrail Savunma Güçleri'nin (IDF) yerleşkede 400 kişiyi öldürdüğü iddiaları ve Filistin Kızılay'ının işkence ve infaz iddiaları karşısında, iki haftalık bir baskının ardından dün Gazze'deki El Şifa hastanesinden çekildiklerini açıkladı.

IDF'ye göre tesis Hamas savaşçılarını barındırmak için kullanılıyordu. Ordu operasyonu yaklaşık altı ay süren çatışmanın en başarılı operasyonlarından biri olarak tanımladı ve aralarında üst düzey ajanların da bulunduğu 200 militanın öldürüldüğünü belirtti.


The Washington Post | Trump saldırılarını artırıyor

Donald Trump, ceza ve hukuk davalarına bakan yargıçları kötüleme çabalarını artırıyor.

Trump sosyal medyada, 14 Nisan'da başlaması planlanan New York sus payı ceza davasına bakan New York Eyaleti Yüksek Mahkemesi Yargıcı Juan Merchan'ın "derhal yaptırıma tabi tutulması ve davadan çekilmesi gerektiğini" yazdı.


The New York Times | Florida Yüksek Mahkemesi, altıncı haftadan sonra kürtajı yasakladı

Florida Yüksek Mahkemesi , eyalet Anayasası'ndaki mahremiyet korumalarının kürtajı kapsamadığına hükmederek onlarca yıllık yasal emsalleri bozdu ve Florida'nın hamileliğin altıncı haftasından sonra prosedürü yasaklamasına izin verdi.

Ancak aynı anda açıklanan ayrı bir kararda yargıçlar, Florida seçmenlerinin bu sonbaharda kürtaj erişiminin genişletilip genişletilmeyeceğine karar vermelerine izin verdi.


eKathimerini | Atina'da 28 yaşındaki genç kadın, polis koruması istedikten dakikalar sonra eski sevgilisi tarafından öldürüldü

Atina'da 28 yaşındaki bir kadın, eski sevgilisi tarafından defalarca bıçaklanarak öldürüldü.

Genç kadın Pazartesi gecesi eski erkek arkadaşının, evinin önünde dolaştığını gördükten sonra polisten yardım istemişti. 

Saldırganın onu takip ettiği ve dışarıda bekleyerek binadan sadece birkaç metre uzakta ona saldırdığı anlaşıldı. 

Genç kadının polis koruması istedikten birkaç dakika sonra bıçaklanarak öldürülmesinin ardından soruşturma başlatıldı.