Gündem

Orta Doğu'da tansiyon yüksek, ABD'den Ankara'ya kritik ziyarette masada ne olacak?

Bir dönem Ankara'da büyükelçilik yapan Bass, yeni titriyle bugün Türkiye'de olacak

15 Nisan 2024 08:24

T24 Dış Haberler

İran'ın İsrail'e düzenlediği saldırının ardından Orta Doğu'daki gerilimi kontrol altına almak için ABD diplomatik girişimlerini hızlandırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, bugün Ankara'ya geliyor. 

Diplomatik kaynaklar, Bass'in Bakan Yardımcısı Burak Akçapar'ın davetiyle 15-16 Nisan'da Türkiye'de olacağını bildirdi. 

Kaynaklar ziyarette 7. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantısında kararlaştırılan hususlar dahil, ikili ilişkiler, Gazze'deki güncel gelişmeler, bölgesel ve uluslararası konuların ele alınmasının planlandığını belirtti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Bass'in ziyaretinin amaçlarından birinin "7-8 Mart görüşmelerinde ortaya çıkan başarılı momentumun üzerine koymak" olduğu belirtildi. 

ABD Dışişleri Sözcüsü ayrıca Bass'in "İki ülkenin halkını birbirine bağlayan ve fayda sağlayan ticaret ve yatırım bağlarını geliştirme fırsatlarını da gündeme getireceğini" ifade etti. 

Ziyaret, Orta Doğu'da gerilimin yükseldiği ve İran'ın saldırısından sonra bölgesel savaş endişesinin tekrar tırmandığı bir dönemde gerçekleşecek. Dışişleri Bakanlığı, pazartesi başlayacak ziyareti İran'ın İsrail'e saldırılarının "sonuçlandığı" pazar günü duyurdu. Bass'in ziyareti daha önce basına yansımamıştı.

Türkiye basınına göre CIA CIA Başkanı William Burns, MİT başkanı İbrahim Kalın'a İran-İsrail arasındaki krizde arabulucu rolü üstlenmesini önerdi. Reuters'a konuşan diplomatik kaynaklara göre de Washington, pazar akşamından önce Tahran'a "saldırının belirli sınırları olması gerektiği" mesajını Ankara aracılığıyla iletti. Uluslararası basında yer alan haberler, Türkiye'nin krizde ABD ile birlikte arka kapı diplomasisinde yer almış olabileceğine işaret ediyor. 

Öte yandan Bass, Türkiye ile ABD ilişkilerinin de yumuşamada olduğu bir dönemde ziyaretini gerçekleştirecek. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken arasında da sık temaslar devam ediyor. 

Bass, Türkiye'ye yabancı bir isim değil. Kıdemli diplomat, 2014-2017 yılları arasında ABD'nin Ankara büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

Bass, Türkiye'deki temaslarını tamamladıktan sonra 17 Nisan'da G7 zirvesinde Blinken'a eşlik etmek üzere İtalya'ya geçecek.