Kültür-Sanat

Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi'ndeki objeleri tekrar yarattı; "Nesnelerin Tesellisi" Almanya'da sergilenecek

07 Ekim 2023 14:37

T24 Dış Haberler

Almanya'nın Dresden kentinde bulunan Eski Ustalar Galerisi'nde (Gemäldegalerie Alte Meister) Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk ve Dresden Devlet Sanat Koleksiyonu (SKD) işbirliğinde "Orhan Pamuk. Nesnelerin Tesellisi" isimli bir sergi düzenlenecek. 

Sergi için Pamuk, İstanbul'daki Masumiyet Müzesi'nde bulunan 78 vitrinin 41'ini tekrar yarattı. Müzedeki ürünlerin kopyaları ilk kez İstanbul dışında sergilenecek. 

Pamuk, sergi için içindekiler Eski Ustalar Galerisi'nde ve SKD'da bulunan önemli eserlerden ilham alan yeni vitrinler de oluşturdu. 

Objeler, resimler ve metinlerden oluşan koleksiyon, Pamuk'un Masumiyet Müzesi için ürettiklerinden sonra oluşturduğu ilk koleksiyon olacak. 

Art Daily'nin aktardığına göre Pamuk, “Bir müzede keşfedip deneyimlediğimiz en önemli şeylerden birinin, nesnelerin birbiriyle ve bireylerle, onların düşünceleriyle, üzüntüleriyle olan ilişkisinin bağlamı olduğunu da fark ettim. Ben buna nesnelerin gücü diyorum; bize zamanın akmasına karşı ve lehinde teselli veren bir güç...” dedi. 

Sergiye eşlik eden sunuş, bir sesli rehber veya akıllı telefonlar aracılığıyla dinlenebilecek. 

Öte yandan, Dresden Kalesi'nin stüdyosunda Pamuk'un fotoğrafları sergilenecek. 

"Orhan Pamuk. Nesnelerin Tesellisi" sergisi, 6 Ekim 2023- 7 Nisan 2024 arasında Dresden'deki Eski Ustalar Galerisi'nde olacak. Sergi Dresden'den sınra Mayıs-Ekim 2024 arasında Münih'teki Lenbachhaus'da, Kasım 2024-2025 bahar ayları arasında da Prag'daki  DOX Modern Sanat Merkezi'nde sergilenecek. 

Orhan Pamuk'un İstanbul'da 2012'da açtığı Masumiyet Müzesi'nde aynı ismi taşıyan romanından esinlendiği günlük objeler sergileniyor. Müze, objelerle romanın iki ana karakteri Kemal ve Füsun'un hayat hikayesini anlatıyor.