Gündem

Onkoloji bölümünün tek doktoru Ankara’ya atandı, hastalar doktorsuz kaldı

Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, kanser hastalarının tedavi gecikmesinin ağır sonuçları olacağını söyledi

22 Aralık 2022 13:56

Hatay Mustafa Kemal Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji bölümünün tek doktoru Ankara’ya atandı. Hastanenin onkoloji fiilen kapanmış oldu. Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, kanser hastalarının tedavi gecikmesinin ağır sonuçları olacağını söyledi.

Hatay Mustafa Kemal (MKÜ) Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, Tıbbi Onkoloji Bölümü’nde 2022 Personel Dağılım Cetveli’ne göre, üç onkoloji uzmanı hekim olması gerekirken, 2022'de sadece bir uzman hekim görev yaptı. Görev yapan uzman hekimin de Ankara’ya tayini çıkmasıyla Onkoloji birimi fiili olarak kapanmış oldu.

"Hastalar mağdur oluyor"

bianet'ten Burcu Özkaya Günaydın’a konuşan Hatay Tabip Odası Başkanı Doktor Sevdar Yılmaz, “Sağlık Bakanlığı, hekimlerin çığlığını duymuyor. Çözülmeyen, çözülemeyen sorunlar yüzünden hekimler ya ülke dışına göç ediyor, ya çalıştığı şehri değiştiriyor ya da kamudan istifa edip özele geçiyor. Bu durumdan en çok etkilenenler kanser hastalığı olan vatandaşlar oluyor” dedi.

Sorunun, 20 yıldır uygulamada olan, "Sağlıkta Dönüşüm Programı"ndan kaynakladığını ifade eden Yılmaz, bu durumdan en çok hastaların etkilendiğini söyledi.

"Neden tedbir alınmadı?"

"Onkoloji doktorunun atama istediği bilinmiyor muydu, neden tedbir alınmadı?" diye soran Yılmaz,  şöyle devam etti:

“Halihazırda üç hekimin yapması gereken görevi tek başına yapmaya çalışan ve iş yükü daha da artan tıbbi onkoloji uzmanının yanına Personel Dağılım Cetveline göre iki hekimin daha ataması yapılması gerekiyordu, ancak ne zaman yapılacağı bilinmiyordu. Kanser hastalarının tedavilerinin gecikmesi durumunda ciddi sonuçları olacağını hepimiz biliyoruz. Mağduriyetler oluşmaması adına bu sorunun bir an önce  çözülmesi gerekiyor."

"Atama ne zaman yapılacak?"

Onkoloji bölümünün fiilen kapandığı belirten Yılmaz, yetkililere şu soruları yöneltti:

- Araştırma Hastanesi’nde tedavi ve takibi yapılan hastaların durumu ne olacak?

- Tıbbi Onkoloji Uzmanı Hekimin tayin isteyeceği bilinmiyor muydu? Biliniyorsa neden önlem alınmadı?

- Yeni hekim ataması yapılana kadar geçici de olsa Tıbbi Onkolog görevlendirmesi yapılacak mı?

- Tayini çıkan Tıbbi Onkoloji Uzmanı’nın yerine ne zaman hekim ataması yapılacak?