Kültür-Sanat

Ömer M. Koç: Yaratıcılığa, yeni fikirlere ve cesur adımlara, şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var

Arter'in Dolapdere'deki yeni binası, Ömer M. Koç'un verdiği davetle açıldı

09 Eylül 2019 20:12

T24

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Türkiye'nin "yaratıcılığa, yeni fikirlere ve cesur adımlara, şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu" söyledi.

Ömer M. Koç, aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Arter'in İstanbul Dolapdere'deki yeni binasının açılışı için; iş, sanat, medya ve siyaset dünyasından geniş bir katılımın olduğu bir davet verdi.
Arter, 1969 yılında kurulan ve 50. kuruluş yıldönümünü kutlayan Vehbi Koç Vakfı bünyesindeki faaliyetlerini; İstiklal Caddesi'nden sonra Dolapdere'deki yeni binasında sürdürecek.

Yedi sergiyle açılan ve Dolapdere'de Türkiye'nin en büyük sanatsal mekânlarından birini inşa eden Arter'in açılış davetine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve Rum Patriği I. Bartholomeos da katıldı.

Ömer M. Koç, açılışta yaptığı kısa konuşmada, Arter'in yeni binasıyla "Türkiye'ye önemli bir sanatsal yapı kazandırmaktan mutlu olduklarını" söyledi.

"Yaratıcılığa, yeni fikirlere ve cesur adımlara şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var" diyen Koç, "Arter'in, gençlerin ve çocukların sanatla özgürce karşılaşacağı bir kurum olacağını" vurguladı. Ömer M. Koç, "yetişkinlerin de sanata erişiminin önemini" vurgularken, Arter'in 2 Ocak 2020'ye kadar herkes için ücretsiz olacağını belirtti. Koç, Arter'in sponsorlarından TÜPRAŞ'ın desteğiyle, Arter'in 24 yaş altındaki gençler ve çocuklar için her zaman ücretsiz olacağını da duyurdu.

Ömer M. Koç'un konuşması şöyle:

"Bugün bu hedefi Arter'in Grimshaw Mimarlık tarafından yeni binasıyla hayata geçirmenin gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Türkiye'ye kazandırdığımız bu kültür yapısının, ülkemiz, halkımız özellikle de gençlerimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Koç Topluluğu olarak felsefemizin temelinde, ekonomik büyümeyi toplumsal gelişmeyle bir bütün olarak gören bir bakış açısı yatıyor. Yaratıcılığa, yeni fikirlere ve cesur adımlara şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Her birimiz, yaşamımızın her anında kendimizi ve çevremizi anlama, anlamlandırma ve bu anlamları paylaşma amacı içindeyiz. İşte bu noktada yaratıcılık ve sanat üretimi devreye giriyor. Bireysel varoluşumuzu güvenli, tahammül edilebilir ve tatmin edici kılmak için yaratıcılık ve sanat en temel ihtiyaçlarımızdan ikisi. Çok seslilik içerisinde ifade bulabilmesinin de en önemli mecrası. Arter yeni binasıyla birlikte tüm halkımızın, özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın sanatla özgürce karşılaşabileceği bir ortamı mümkün kılmanın heyecanı içerisindeyiz. Ne mutlu ki, çağdaş müzecilik anlayışıyla inşa edilen, sergilerinin yanında konserler, canlı performanslar, tiyatro, dans, film gösterimleri gibi sanatın pek çok disiplinini de içererek ziyaretçilerine bir müzeden çok daha fazlasını sunan bu yapıyı hayata geçirebildik. Çocuklarımızı yaratıcı düşüncenin, sorgulama becerisinin dinamikleriyle donatmalı, yetişkinlerin de sanata erişim ve katılım hakkını yaygınlaştırmalıyız. İşte bu amaçla 2 Ocak 2020'ye kadar ARTER sergilerine girişin herkes için ücretsiz olmasını sağlıyoruz. Kültür ve sanat alanında önemli katkıları olan topluluk şirketlerimizden TÜPRAŞ'ın Arter'in kurumsal sponsorluğunu üstlenmiş olduğunu da buradan duyurmak isterim. TÜPRAŞ sayesinde 24 yaş ve altı gençler Arter sergilerini her zaman ücretsiz olarak ziyaret edebilecekler. Kültür alanında başka sürdürülebilir projelerden etki alanını genişleteceğinden eminim. Sözlerime son verirken Arter'in koleksiyonunda ve açılışında yer alan sanatçıları, küratörlerimizi, Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli'yi ve tüm Arter ekibini huzurlarınızda tebrik etmek istiyorum."


Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç

Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli de, çok sayıda yabancı konuk katılımı nedeniyle İngilizce yapmak durumunda kaldığını açıkladığı konuşmasında; Vehbi Koç Vakfı'na, Koç ailesine teşekkür etti, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı'yken 21 Ocak 2016'da 56 yaşındayken hayatını kaybeden Mustafa V. Koç'u andı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da, yaptığı konuşmada, kültür-sanat alanındaki hedefleri için Arter'in önemli bir katkı olduğunu belirterek Koç ailesi ve Vehbi Koç Vakfı'nın 50. yılını kutladı.