Çevre

Okyanuslarda alarm veren kirlilik: 171 trilyon plastik partikül bulundu

09 Mart 2023 09:38

Yapılan yeni bir araştırma, dünyadaki okyanuslarda 171 trilton plastik partikül bulunduğunu, bütün partiküller bir araya gelse oluşacak kirlilik ağının 2,3 milyon ton ağırlıkta olacağını ortaya koydu. 

CNN’de yer alan habere göre, bir grup uluslararası bilim insanı, 1979 ve 2019 arasından Atlantik, Pasifik, Hint okyanusları ve Akdeniz’den toplam 12 bin noktadan veri topladı. 

Bilim insanları, 2005’ten bu yana okyanustaki kirliliğin, “hızla ve benzeri görülmemiş bir biçimde” arttığını belirtti. Uzmanlar, önlem alınmaması durumunda okyanuslara giren plastik oranının 2040’a gelindiğinde şu anın 2,6 katına çıkabileceğini söyledi.

Okyanuslarda şu an bulunan plastik partiküllerin miktarı 171 trilyon olarak belirlendi. Bütün partiküller bir araya gelse oluşacak kirliliğin ağırlığı 2.3 milyon tona yaklaşıyor.

Plastik kirliliği son yıllarda özellikle tek kullanımlık plastiklerin kullanımıyla arttı.

Bu plastik atığın büyük bir kısmı okyanuslara karışıyor. Okyanusa taşınan plastiklerin çoğunluğu karadan geliyor; yağmur, rüzgar, taşan kanalizasyon kanalları ve çöplerle nehirlere sürüklenip denize taşınıyor. Olta takımı gibi daha küçük ama yine de önemli bir miktar da doğrudan okyanusa atılıyor.