Eğitim

Okulun ilk gününde öğretmenlere ve ebeveynlere, çocukları rahatlatacak öneriler

"Okulun ilk günü ve her günü öğrencilerinize misafirlerinize davrandığınız gibi davranmalısınız. Öğrenciler onlara ne öğrettiğimizi her zaman hatırlamaz, fakat onlara nasıl davrandığımızı asla unutmazlar"

05 Eylül 2019 08:42

Okullar 9 Eylül’de açılıyor. Anasınıfı ve ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için hazırlanan iki günlük “uyum programı” ise bugün başlıyor. Okulun ilk günü, hem çocuklar, hem de anne babalar ve öğretmenler için zor. Bu stresli günü daha kolay atlatabilmek, çocukları rahatlatabilmek büyük ölçüde öğretmenlerin elinde.

Anne babalara öneriler:

Çocuklar yaz tatili süresince tablet, telefon, bilgisayar ve televizyon başında yeterince vakit geçirdiler. Okulun açılması ile birlikte bütün bu teknolojilerin kullanımına bir sınırlama getirilmesi kaçınılmaz. Çocuğunuzun okul etkinliklerine odaklanmasını sağlamalısınız. 

Okulun ilk gününden önce okula çocuğunuzla birkaç kez gitmenizde yarar var. Kalabalıkların olmadığı bir zamanda çocuğunuzun okulunu, sınıfını keşfetmesine destek olun. Mümkünse ilk gün öncesi bir okul arkadaşı edinmesine yardım edin. En önemli gün mezuniyet değil l Okul ile ilgili çalışmalarını evde, nerede ve ne zaman yapabileceğini birlikte kararlaştırın. Okul eşyasının düzenlenmesini ve yerleştirilmesini birlikte yapın.

Bir kişinin eğitim hayatındaki en önemli gün mezuniyet günü değil, okula başladığı ilk gündür. Ailece, bir gün öncesinde bu özel günü kutlamayı ihmal etmeyin. l Çocuğunuzun kahvaltı yapmasını önemseyin. Okulun ilk gününde yaşanacak trafiği dikkate alarak evden çıkış saatinizi ayarlayın. Gecikerek hem okul yolunda hem de okulda ilk günü kâbusa çevirmeyin.

Okulun ilk gününden itibaren ev ödevlerinin kesinlikle çocuğun ve öğretmenin sorumluluğunda olduğu yaklaşımını sergileyin. Çocuklar talep etmedikleri sürece ev ödevlerine destek olmamalısınız, kontrol etmemelisiniz. Okulun ilk gününden itibaren ev ödevlerine ilişkin tutumunuzu netleştirin, çocuğunuzun ödevlerinin esiri olmayın.

Öğretmenlere öneriler:

Prof. Dr. Ali Ekber Şahin’in öğretmenlere önerileri şöyle: 

- Ünlü eğitimci Haim Ginott’un vurguladığı gibi okulun ilk günü ve her günü öğrencilerinize misafirlerinize davrandığınız gibi davranmalısınız. Öğrenciler onlara ne öğrettiğimizi her zaman hatırlamaz, fakat onlara nasıl davrandığımızı asla unutmazlar.

- Okulun ilk günü hep gülümseyin, neşeli olun, gülün, bolca güldürün. l Sınıfınızın fiziksel ortamlarını düzenleyip eksiklikleri tamamlayarak ilk gün hazırlıklarına başlayabiliriz. Ortamı eğitim felsefenizi, öğretme tarzınızı yansıtacak şekilde düzenleyin, sınıfınıza bir kimlik kazandırın. Kapıyı ve panoları hoş geldin mesajlarıyla donatın. Öğrenmenin ne kadar eğlenceli olduğunu vurgulayan espritüel görseller kullanın.

- İlk gün kıyafetinize ve görünüşünüze özel bir önem verin. Öğrencilerinizin isimlerini okulun ilk gününden önce öğrenmeye ve kullanmaya çalışın. 

- Öğrenme ve öğretme ile ilgili tüm sorumlulukları üstlendiğinizi anne babalara açıklayın. Ev ödevleri ve ölçme-değerlendirme yaklaşımınızla ilgili konulara açıklık getirin.

- Anne babalarla hiçbirini dışarıda bırakmayacak bir iletişim yöntemi oluşturun. Telefon, e-posta gibi iletişim bilgilerini güncelleyin. 

- Sizin tarzınızla şekillenen sınıfa öğrencilerin yeni şeyler katmasını sağlayın. Örneğin sınıfınızın adı 1A ise birlikte sınıfınızın göbek adını belirleyin. Sınıfınızın maskotunun ne olabileceği üzerinde konuşun.