Politika

Öğretmenlik Meslek Kanunu haftaya Meclis'te: İşte kanun teklifinde yer alan bazı düzenlemeler

14 Mayıs 2024 23:47

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlere karşı uygulanan şiddetin cezasını artırmaya yönelik maddelerin de yer aldığı Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının haftaya TBMM Komisyonu'na geleceğini açıkladı.

İlk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu kanun teklifinde, öğretmenlere yönelik fiillerde cezaların yarı oranında artırılması öngörülüyor. Teklife göre, bu fiilleri işleyenlerin cezasının ertelenmesi engellenecek ve tutuklama sebebi sayılarak tutuksuz yargılamanın önüne geçilecek. Özel kurumlarda çalışan öğretmenler ve eğitim çalışanları ise görevleri sebebiyle kendilerine yönelik işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılacak.

Milli Eğitim Bakanı Tekin, AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin çalışmaların" sorulduğu Tekin, şunları kaydetti:

"Öğretmenlere karşı uygulanan şiddetin cezasını artırmaya yönelik maddelerin de yer aldığı öğretmenlik meslek kanunu haftaya Meclis'e gelecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, Külliye çalışmaları sona erdi. Önümüzdeki hafta Meclis'te eğitim komisyonuna gelir. Süreç bitti, önümüzdeki hafta Meclis'te eğitim komisyonunda tamamlanır. Külliye'deki ilgili kurullarla koordinasyon toplantımızı Cevdet Bey ile yaptık. Redaksiyonunu yapıyoruz. Grup Başkanı imza sürecini takip edecek."

Teklifte yer alan 4 madde

NTV'de yer alan habere göre; bakanlık bürokratları düzenlemeye ilişkin çalışmalarını tamamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da duyurduğu eğitimde şiddete karşı 4 madde de teklifte yer alacak.

Teklife, bu hafta yapılacak toplantıda son şekli verileceği öğrenildi.

Erdoğan, kanun teklifinde öğretmenlere karşı şiddete ilişkin suçlarda cezaların artırılmasına yönelik maddeler olacağını duyurmuştu. o

Teklifle birlikte, okullarda yönetici, öğretmen ve diğer personele yönelik "kasten yaralama, hakaret, tehdit ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında" cezaların yarı oranda artırılması öngörülüyor.

Hapis cezasının ertelenmesi hükümleri de uygulanmayacak, tutuklama yolu açılacak. 

Özel okullarda görev yapan öğretmenlerin de şiddete maruz kaldıkları durumlarda kamu görevlisi sayılmasına ilişkin düzenlemenin de teklifte yer alacağı belirtiliyor.