Gündem

OGM ve Baykar Teknoloji'den "İHA ihalesi" açıklaması: İmzalanan sözleşme bedeli, muadillerin çok altında

29 Temmuz 2023 23:08

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) orman yangınlarında kullanılan İHA'ların kiralanması ile ilgili çıkan haberlere ilişkin, "BAYKAR ile imzalanan sözleşme, uçuş saat ücretleri dikkate alındığında dünyadaki benzeri uçuş hizmetlerinin çok altındadır" açıklaması yaptı. Baykar Teknoloji'nin CEO'su Haluk Bayraktar ise, "Söz konusu ihale şeffaf ve açık bir şekilde yapılmıştır. Her bir vatandaş bu bilgilere ulaşabilir. Yapılan Bayraktar TB2 kiralaması dünyadaki benzer uçuş/saat maliyetli kiralamalardan en az 6 kat daha ucuz. Yurt içindeki muadilinin de 3'te 1'i kadar" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü ve Baykar Teknoloji, orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan İHA’ların kiralanması hakkında Halk TV'de yayımlanan "Damadın Kiraladığı İHA’lara “Uçuş Garantisi” Verilmiş! Uçmasa da Günlük 1,2 Milyon TL Cepte..." haberine ilişkin yapılan açıklama yaptı. OGM'den yapılan açıklamada, “İhale sonucunda TUSAŞ’ tan 1 adet AKSUNGUR ve Baykar’dan 5 adet Bayraktar TB2 İHA temin edilmiştir. İHA kiralama fiyatlarına tüm masraflar dahildir. Toplam 9 Bayraktar TB2 İHA, OGM adına görev yapmaktadır. Yapılan algı oluşturmaya yönelik haberlerde ima edildiği gibi sözleşme bedeli fahiş olmaktan çok uzaktır” ifadelerine yer verildi.

Yapılan açıklamada kısaca şöyle:

“Bu yıl orman yangınlarını tespit ve mücadelede 1 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında kullanılmak üzere 6 adet İHA kiralanması için 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 20. Maddesi kapsamında ihaleye çıkılmıştır. İhale süreci kamuoyuna açık şeffaf bir şekilde işlemiştir. İhale sonucunda TUSAŞ’ tan 1 adet AKSUNGUR ve Baykar’dan 5 adet Bayraktar TB2 İHA temin edilmiştir. Hizmet alım şartnamelerinde de belirtildiği üzere İHA kiralama fiyatlarına bakım-onarım, yedek parça, personel, haberleşme, konaklama, yakıt ve DHMİ hava meydanı ücretleri gibi tüm masraflar dahildir.

Dünyada uçuş/saat performansı ile benzer verilen hizmetler dikkate alındığında benzerlerinin oldukça altında başarılı biri ihale süreci geçirilmiştir. Kiralanan 5 İHA’ya ek olarak Baykar tarafından bilabedel konuşlandırılan 4 Bayraktar TB2 İHA ile birlikte toplam olarak 9 adet Bayraktar TB2 İHA, OGM adına görev yapmaktadır.

Bayraktar TB2 İHA’ların her biri günde en az 10 saatten toplamda en az 50 saat uçuş yaparak görev yapmaktadır. Baykar ile imzalanan sözleşme, uçuş saat ücretleri dikkate alındığında dünyadaki benzeri uçuş hizmetlerinin çok altındadır. Yapılan algı oluşturmaya yönelik haberlerde ima edildiği gibi sözleşme bedeli fahiş olmaktan çok uzaktır.” 

”İmzalanan sözleşme bedeli muadillerin çok altındadır” 

Baykar Teknoloji ise yazılı olarak yaptığı açıklamada, Baykar ile OGM arasında yapılan sözleşme ile birlikte Bayraktar TB2 İHA’lar şu anda Manisa/Akhisar, Muğla/Milas, Kütahya/Zafer, Antalya/Gazipaşa ve Edirne/Keşan olmak üzere 5 noktada konuşlu olarak hizmet verdiğini belirterek şunları kaydetti:

"5 noktada konuşlu bulunan 5 adet Bayraktar TB2 İHA’ya ek olarak, Baykar tarafından bilabedel konuşlandırılan yedek 4 adet Bayraktar TB2 İHA ile birlikte toplam olarak 9 adet Bayraktar TB2 İHA, Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınla mücadele faaliyetleri için görev yapmaktadır. Bayraktar TB2 İHA’ların her biri meteorolojik şartlar ve hava trafiğinin uygun olması durumunda günde en az 10 saat, 5 adet İHA ise toplamda günde en az 50 saat uçuş yaparak Yeşil Vatan’ı tehlikelere karşı gökyüzünden izlemektedir. Büyük ölçekli orman yangınlarında ise uçuş görevi 24 saate kadar çıkmaktadır. Ayrıca tüm süreç Baykar personelleri tarafından yürütülmektedir. Baykar üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmek için çaba göstermektedir.

Ülkemizde ise yapılan çalışmalar sayesinde 1 Haziran 2023 ile 28 Temmuz 2023 tarihleri arasında tespit edilen 285 orman yangınının 192’si Bayraktar TB2 İHA’lar tarafından ilk anda tespit edilmiştir. Bu yangınlar OGM’nin fedakar ekipleri tarafından büyümeden söndürülmüştür.

1 Haziran–28 Temmuz 2023 tarihleri arasında 5 noktada görevli Bayraktar TB2 İHA’lar 2319 saat 20 dakika uçuş gerçekleştirmiştir. Halihazırda Antalya Kemer’de söndürülen orman yangınının 109. saati itibariyle Bayraktar TB2 İHA’lar 79 saattir uçuş gerçekleştirmekte ve operasyonda çalışan Baykar personelleri aralıksız olarak görev yapmaktadır. OGM’nin fedakar personeli sayesinde yangın kontrol altına alınmış ve soğutma çalışmaları sürdürülmektedir.

İmzalanan sözleşme bedeli dünyadaki benzeri uçuş/saat ücretli hizmetlerin çok altındadır. Daha da önemlisi sözleşme içeriğindeki saatlik uçuş ücreti bu hizmeti veren en yakın muadilinin bile yaklaşık 3’te 1’i kadardır."

Haluk Bayraktar'dan açıklama

Baykar Teknoloji'nin CEO'su Haluk Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Gazetecilikte bir haber hazırlanırken karşı tarafa da söz hakkı tanınır diye biliyorum. Bize ulaşan, arayan, soran olmadı. Olsaydı anlatırdık. Bu gazetecilikten çok itibar suikasti...

Söz konusu ihale şeffaf ve açık bir şekilde yapılmıştır. Her bir vatandaş bu bilgilere ulaşabilir. Yapılan Bayraktar TB2 kiralaması dünyadaki benzer uçuş/saat maliyetli kiralamalardan en az 6 kat daha ucuz. Yurt içindeki muadilinin de 3'te 1'i kadar.

Baykar olarak OGM'nin ihalesine en düşük bedeli vererek 5 adet Bayraktar TB2 İHA kiraladık. Ayrıca 4 Bayraktar İHA'yı da ücretsiz olarak OGM'nin kullanıma sunduk. Operasyona dair bakım, onarım, yakıt, personel, altyapı vb. tüm masrafları da Baykar üstleniyor."