Gündem

TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Osmanpaşaoğlu, emekliliğine 35 gün kala memuriyetten ihraç edildi

08 Eylül 2023 17:35

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, emekliliğine 35 gün kala memuriyetten ihraç edildi. Osmanpaşaoğlu, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu üyelerine yönelik Jin TV davasında yargılanmış, 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Evrensel'de yer alan habere göre TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ile Başkan Yardımcısı Ali Atakan’ın ardından Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu da emekliliğine 35 gün kala memuriyetten ihraç edildi.

Konuya dair açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Muteber Osmanpaşaoğlu, emekliliğine 35 gün kala devlet memurluğundan, raporluyken, savunması dahi alınmadan hukuksuzca ihraç edildi. “Bu karar iktidarın hukuksuzluğunu savunamaz hale getirdiğimiz ve uluslararası ortamlarda AİHM’de yargılattığımız Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve kaçak saray mücadelesinin sonucudur” denildi.

Açıklamada, “Sermayenin yüksek yoğunluklu yapılaşmalarına ve rant düzenine karşı, kamu kaynaklarını koruduğumuz için hedef alındık. Hukuksuzluk yanlarına kâr kalmayacak. Bizi açlıkla ve baskıyla ıslah edeceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Toplumsal muhalefeti anayasal haklarını kullanmaya davet ediyoruz. Boyun eğmeyeceğiz, mücadelemize devam edeceğiz” denilerek tepki gösterildi.

"Kararı yargıya taşıyacağız"

Karakuş Candan konuşmasına şöyle devam etti:

“Muteber Osmanpaşaoğlu’nun Milli Eğitim Bakanlığında 43 yıllık meslek yaşantısı var. Ankara’nın başkent olduğu 13 Ekim doğumlu ve 35 gün sonra yaş haddinden emekli olacaktı. Fakat dün yapılan Yüksek Disiplin Kurulunda devlet memurluğundan ihracına karar verildi. Muteber Hanım, yargı süreçleri devam ederken, yargı kararları kesinleşmemişken gazetecilere her yıl verdiğimiz basın ödülü nedeniyle devlet memurluğundan ihraç edildi. Haksız, hukuksuz olan ve masumiyet karinesinin ihlal edildiği, bu ihraç kararını kabul etmiyoruz. Savunma hakkının elinden alındığı bir süreçte Muteber Hanım raporluyken ihraç edildi. Bir devlet memuru raporluyken kendisini savunamaz. Savunma hakkı elinden alındı, avukatlarıyla bağlantı kurulması gerekirken, avukatlarıyla da bağlantı kurulmadan, savunma hakkı da elinden alındı. Bunu kabul etmiyoruz, yargıya taşıyacağız. Kararlı mücadelemize devam edeceğiz. Bu iktidar adı gibi saygın ve kamuyu savunan muteber memurlar istemiyor."

"Orman kanunları ortamında yaşıyoruz, savunması alınmalı"

Açıklamaya telefonla katılan Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Muteber Osmanpaşaoğlu’nun Avukatı Turgut Kazan da şunları söyledi:

“Türkiye’nin bir hukuk devletinden çoktan çıktığını bilirken, bu uygulamayla görüyoruz ki artık Türkiye’de doğrudan iktidar tarafından yapılan yasalara da uyulmuyor. Tam bir orman kanunları ortamında yaşıyoruz. Çünkü 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 129. maddesine göre savunması alınmalıdır. Bu kapsamda 23 Ağustos’ta başvuruda bulunduk, hem sözlü açıklama imkanı ve avukat aracılığıyla savunma yapılması gerektiğinin yasal dayanağını göstererek başvurduk. Hiç umursamadılar ve ihraç kararı verdiler. Yetkililer suç işlemiştir. Apaçık kanunsuzluk yapılmasını seyretmeyeceğiz. Biz yine de yasal yolları izlemeye devam edeceğiz. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur.

Osmanpaşaoğlu, Mimarlar Odası davasında ceza almıştı

Muteber Osmanpaşaoğlu, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu üyelerine yönelik Jin TV davasında yargılanmış; davada, çevre haberine verilen ödülü gerekçe göstererek mimarların, kendilerine isnat edilen “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmaları talep edilmişti.

Tezcan Karakuş Candan, Nihal Evirgen, Muteber Osmanpaşaoğlu, Ünal Kara ve Ece Yoltay’ın, "örgüt propagandası" suçunu işlediklerinin sabit olduğuna karar verilmiş, mimarlar ayrı ayrı 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. “Mütalaanın kısmen kabulüne karar verilmiştir” diyen heyet, cezaların iki yıl süreyle ertelenmesine karar vermişti.