T24 Podcast

Nurcan Akad: Acımasız erkek bakışına ister istemez ortak olmuş olmak beni çok üzüyor

Gazeteci Nurcan Akad’ın konuk olduğu, ‘Yayınlanması Kaydıyla’ podcast serisinin yeni bölümü yayında

04 Kasım 2022 11:03

T24 ve Podbee Media ortak yapımı ‘Yayınlanması Kaydıyla’ podcast serisinin yeni bölümünde Hazal Sipahi’nin konuğu gazeteci Nurcan Akad’dı. 

Türkiye medyasında yöneticilik yapmış sayılı kadınlardan olan Nurcan Akad ile gazeteciliğe nasıl başladığını; Nokta yıllarını; İstanbul ve Ankara gazeteciliğini; Güneş’in Ankara bürosundaki direnişi; kadınların medyadaki temsilini; Susurluk Skandalı’nı; 28 Şubat sürecini; Hürriyet’te yöneticilik yaptığı dönemi; genel yayın yönetmeni olduğu yıllarda Akşam gazetesini; medyanın erkek diliyle mücadelesini; Milliyet’te yayın danışmanlığı yaptıktan sonra basılı medyaya vedasını ve Türkiye’nin ilk tablet gazetesi olan Zete’yi konuştuk. 

Türkiye medyasının çeşitli kesimlerinden kişilerle meslek hayatlarındaki inişler, çıkışlar, önemli olaylar, bildiklerimiz ama özellikle de bilmediklerimize dair derinlemesine söyleşilerin yer aldığı ‘Yayınlanması Kaydıyla, tüm podcast platformlarında:

Nurcan Akad kimdir? 

Akad, Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde koro sanatçısı olarak görev yaptı. 

12 Eylül’ün ardından iki yıl Levni Sanat Galerisi’nde yöneticilik yaptı. 1983 yılında İstanbul’a taşındı ve Milliyet’in kültürel miras ekinde gazeteciliğe başladı. 

Aynı yılın sonlarında ekonomi muhabiri olarak Nokta dergisine geçti. Derginin Ankara bürosunda istihbarat şefliği yaptı. 

1987 yılında Ercan Arıklı'nın Dinç Bilgin ortaklığıyla çıkaracağı Söz gazetesinin Ankara temsilciliğini üstlendi. Söz’ün Ankara bürosunu oluşturdu ancak Sabah ekibinin gazeteye müdahale etmesine tepki göstererek istifa etti ve Hürriyet'in Ankara ekibine katıldı.

80’li yılların sonunda Güneş gazetesinin Ankara temsilciliği görevini üstlendi. Gazetenin yaşadığı finansal güçlük nedeniyle aylarca maaş ödenmemesi üzerine Ankara bürosunda başlayan direnişi bahane eden gazetenin sahibi Asil Nadir tarafından, tüm editoryal kadro ve matbaa işçileri ile birlikte İş Yasası’nın 17. maddesine göre tazminatsız işten çıkarıldı.

1992 yılının başında İstanbul’a, Hürriyet gazetesinin haber müdür yardımcısı olarak döndü. Hürriyet'te sırasıyla haber müdürü, yazı işleri müdürü ve haber koordinatörü görevlerini üstlendi.

2002 yılında Akşam gazetesinin genel yayın yönetmeni oldu. 2004’te Akşam’daki görevinden istifa ederek Milliyet gazetesine yayın danışmanlığı yapmaya başladı. 

Tolga Yeniyurt ile Türkiye’nin ilk tablet gazetesi olan Zete’yi kurdu. 2016 yılında bağımsız bir içerik platformu olan zete.com’u finansal güçlükler nedeniyle devretti.

Güncel olarak Zarakol İletişim Danışmanlığı şirketinde genel müdürlük görevini sürdürüyor.