Ekonomi

Noyan Doğan: Trafik sigortasında fiyatlar tüketici lehine seyir izleyecek

18 Aralık 2023 09:59

Hürriyet yazarı Noyan Doğan,  trafik sigortası ile ilgili merak edilen soruları cevapladı. Doğan, "Senenin ortasından sonra da trafik sigortasında fiyatlar tüketici lehine seyir izleyecek" dedi. 

1 Ocak 2024’ten itibaren trafik sigortasının hem primlerinin hem de teminat tutarlarının artacağını belirten Doğan, şunları söyledi: "Bugün için sigorta şirketleri, trafik sigortası primlerini her ay, bir önceki aya göre yüzde 2 artırıyor. Mesela, aralık ayındayız; kasım ayında, araç gruplarına, illere ve sürücünün hasar geçmişine göre Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), belirlediği primleri, şirketlerin aralık ayında yüzde 2 artırma hakkı bulunuyor.

2024 yılı başında aylık bu yüzde 2’lik artışlar, 2024 Ocak ayında yüzde 10’a çıkacak. Şubat, Mart, Nisan aylarında ise sigortacılar, her ay primlerini yüzde 5 artıracaklar. Nisan ayı sonu itibariyle aylık yüzde 5’lik fiyat artış olayı bitecek. Mayıs ayının başında trafik sigortası tarihinde ilk defa ‘hasar maliyet endeksi’ uygulanacak ve primler de bu endekse göre belirlenecek.

Bence bu düzenleme ile SEDDK, 2024’ün ilk 4 ayında trafik sigortasından zarar eden şirketlerin elini rahatlatıp, zararlarının bir ölçüde azalmasına imkan yaratacak; senenin ortasından sonra da trafik sigortasında fiyatlar tüketici lehine seyir izleyecek."

Yazının tamamını okumak için tıklayın