Dünya

Norveç'e sığınma talebinde bulunan Wagner eski komutanı, Rusya'ya geri dönmeye çalışırken tutuklandı

Norveçli avukatı Brynjulf Risnes, Medvedev'in tutuklanmasının bir yanlış anlamadan kaynaklandığını söyledi

23 Eylül 2023 14:32

T24 Dış Haberler

Rusya'nın Wagner isimli paralı asker grubunun Ocak ayında Norveç'e sığınma talebinde bulunan eski komutanı Andrey Medvedev'in yasadışı yollardan Rusya'ya geri dönmeye çalıştığı bildirildi. Norveç polisi, eski Wagner komutanını tutukladı. Medvedev, Ocak ayında Rusya'nın Norveç ile olan Kuzey Kutbu sınırından kaçtıktan sonra Rus muhafızlar tarafından kendisine ateş edildiğini ve Wagner adına Ukrayna'da savaştığını açıklamıştı. 

Norveç polisi, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada 20'li yaşlarında bir erkeğin Rusya sınırını yasadışı yollardan geçmeye çalıştığı için gözaltına alındığını söyledi ancak ismini vermedi. Ancak Finnmark yerel polisinden bir memur tutuklanan adamın kimliğini vermeyi reddetti.

Norveçli avukatı Brynjulf Risnes, Reuters'a yaptığı açıklamada Medvedev'in tutuklanmasının bir yanlış anlamadan kaynaklandığını söyledi. Risnes, "Ocak ayında (Norveç'e) geçtiği yeri bulup bulamayacağını görmek için oraya gitmişti. Bir taksinin içindeyken durduruldu. Sınıra hiç yaklaşmamıştı ... Niyeti asla sınırı (Rusya'ya) geçmek değildi" dedi. 

Risnes, Medvedev'in istediği takdirde Rusya'ya dönme hakkına sahip olduğunu, ancak güvenli bir dönüş için "pek çok değişikliğin yapılması gerektiğini" söyledi.

Ocak ayındaki kaçışı, Ukrayna savaşında paralı asker olarak Rusya için savaştığını iddia ederken Batılı bir ülkeye iltica eden ender görülen bir örnek olarak dünya çapında manşetlere taşınmıştı.

Ancak Mayıs ayında YouTube'da yayımladığı bir videoda, hayatının riske girebileceğine inandığı halde Rusya'ya dönmek istediğini söylemiş ve kendisini artık parçası olmak istemediği "büyük bir oyunun içindeki bir çocuk" olarak tanımlamıştı.