Dünya

New York'ta Çin polisi için "gizli karakol" işleten iki kişi yakalandı

18 Nisan 2023 11:46

FBI, New York'ta Çin polisi için gizli bir karakol işletmekle ve burayı ABD'de yaşayan Çinli muhalifleri izlemek için üs olarak kullanmakla suçlanan iki kişiyi tutukladı.

The Guardian’da yer alan habere göre, Manhattan'ın Çin Mahallesi'ndeki istasyonun Şubat 2022'de kurulduğu ve Pekin kamu güvenliği bakanlığı (MPS) tarafından Çinli demokrasi yanlısı aktivistlere ve dünyanın dört bir yanındaki diğer siyasi muhaliflere karşı ulusötesi baskı kampanyasının bir parçası olarak işletildiği iddia ediliyor.

Adalet Bakanlığı ayrıca Pazartesi günü 40 MPS görevlisi ve diğer dört kişi hakkında ABD'deki muhaliflere karşı bir internet trol operasyonu yürütmek, onları taciz etmek için sahte sosyal medya hesapları oluşturmak ve bir profesyonel sahibi olmak için adı açıklanmayan bir ABD telekom şirketinde bir çalışanı işe almakla suçlandığını duyurdu. Çin'de oldukları düşünülen memurların, yurtdışındaki muhalifleri takip etmeye adanmış "912 özel proje çalışma grubu" adlı bir MPS biriminin üyeleri oldukları iddia ediliyor.

New York'ta olduğu iddia edilen gizli polis karakolu Ekim ayında basıldı ve Pazartesi sabahı FBI, orayı işlettiğinden şüphelenilen iki New Yorklu'yu tutukladı.