Dünya

New York sokaklarının farelerle savaşı: Fareler için doğum kontrol planı geliştiriliyor

12 Nisan 2024 14:36

T24 Dış Haberler

ABD'nin New York kentinde artan fare popülasyonuyla başa çıkamayan şehir yetkilileri, Sağlık ve Hijyen Bakanlığı ile Sanitasyon Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen bir fare doğum kontrol programı oluştumayı önerdi.

İçinde "triptolide" adlı aktif bir madde bulunan peletlerin şehrin yoğun fare popülasyonuna sahip bölgelerine yerleştirilerek, hem erkek hem de dişi fareleri kısırlaştırarak, yumurtalık fonksiyonu ile sperm hücresi üretimini etkilemesi planlanıyor. 

New York şehri doğum kontrolünü ilk kez denemiyor, ancak yılda 15 bin yavru üretme potansiyeline sahip olan farelerin her zaman galip geldiği belirtildi. 

1967 yılında Vali Nelson Rockefeller, insan doğum kontrolünde kullanılan bir tür östrojeni bitkisel yağda eritip et ve tahılları buna batırarak farelere doğum kontrol hapı verme planını açıklamıştı.

Göreve geldiğinde farelere karşı savaş ilan eden Belediye Başkanı Eric Adams,  "Hükümetteki tüm ortaklarımızla fareleri azaltma stratejileri konusunda çalışmaya devam edeceğiz ve mevzuatı gözden geçireceğiz" diye konuştu. 

Başarılı olunması halinde, Boston, Columbus, Ohio ve Hartford, Conn dahil diğer şehirler de fareleri kısırlaştırmaya yönelik doğum kontrol yöntemleri denenecek.