Dünya Basınında Bugün

Netanyahu, Putin'i Gazze'de ateşkes talep ettiği için telefonda "azarladı"; COP28 taslağı zayıf ve yetersiz bulundu; İsrail yeni cephe konusunda uyardı | Dünya Basınında Bugün

12 Aralık 2023 09:41

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Gazze konusundaki tutumu nedeniyle azarladı. Netanyahu 50 dakika süren telefon görüşmesinde Putin'e herhangi bir ülkenin "İsrail'in kullandığından daha az güçle tepki vermeyeceğini" söyledi. BM'nin Cop28 zirvesindeki delegelere göre, küresel fosil yakıt üretimini azaltmaya yönelik anlaşma taslağı "son derece yetersiz" ve "tutarsız" ve dünyanın tehlikeli bir iklim çöküşüyle karşı karşıya kalmasını engelleyemeyecek. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, sağcı Muhafazakârların Başbakan'a yasasının "yeterince ileri gitmediğini" söyleyerek sert bir şekilde reddetmesinin ardından, Ruanda tasarısını kurtarmak için mücadele ediyor. Üst düzey İsrailli yetkililer, Lübnan'dan Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine yönelik artan saldırılarının güçlü bir karşılık bulabileceği uyarısında bulunurken, Pazartesi günü İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'ın üç kalesi olarak tanımladığı bölgelerde sokak sokak çatışmalar yaşandı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye ve Şecaiye mahallelerindeki Hamas taburlarının çöküşün eşiğinde olduğunu söyledi.

12 Aralık 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Netanyahu, Putin'i Gazze'de ateşkes talep ettiği için azarladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Gazze konusundaki tutumu nedeniyle azarladı.

Netanyahu 50 dakika süren telefon görüşmesinde Putin'e herhangi bir ülkenin "İsrail'in kullandığından daha az güçle tepki vermeyeceğini" söyledi.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada "Netanyahu Rus temsilcilerin Birleşmiş Milletler ve diğer forumlardaki İsrail karşıtı tutumlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi" denildi. İsrail Başbakanı ayrıca Rusya ile İran arasında artan bağları da eleştirdi.


The Guardian | İklim taslağı "zayıf" ve "yetersiz" bulundu

BM'nin Cop28 zirvesindeki delegelere göre, küresel fosil yakıt üretimini azaltmaya yönelik anlaşma taslağı "son derece yetersiz" ve "tutarsız" ve dünyanın tehlikeli bir iklim çöküşüyle karşı karşıya kalmasını engelleyemeyecek.

Zirve başkanlığı tarafından 10 gün süren çekişmelerin ardından ortaya konan metin birçok iklim uzmanı ve siyasetçi tarafından endişe ve öfkeyle karşılanırken, bazıları da bir COP metninde fosil yakıt üretiminin azaltılmasından ilk kez bahsedilmesi de dahil olmak üzere taslaktaki unsurları memnuniyetle karşıladı.


The Independent | Muhafazakar gruplar Ruanda konusunda çekişirken Sunak askıda

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, sağcı Muhafazakârların Başbakan'a yasasının "yeterince ileri gitmediğini" söyleyerek sert bir şekilde reddetmesinin ardından, Ruanda tasarısını kurtarmak için mücadele ediyor.

Zor durumdaki Muhafazakâr Parti lideri, partinin savaşan kanatlarındaki asi milletvekillerinin arkasından iş çevirmesi nedeniyle, sınır dışı etme planına ilişkin bugün yapılacak kritik oylama öncesinde yeterli desteği toplamak için çabalıyor.


The New York Times | İsrail yeni bir cephe konusunda uyarırken Gazze'deki savaş şiddetleniyor

Üst düzey İsrailli yetkililer, Lübnan'dan Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine yönelik artan saldırılarının güçlü bir karşılık bulabileceği uyarısında bulunurken, Pazartesi günü İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'ın üç kalesi olarak tanımladığı bölgelerde sokak sokak çatışmalar yaşandı.


The Times of Israel | Gallant: Bir zamanlar "yenilmez kabul edilen" Hamas taburları şimdi "çöküşün eşiğinde"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye ve Şecaiye mahallelerindeki Hamas taburlarının çöküşün eşiğinde olduğunu söyledi. Bu esnada Gazze'nin güneyindeki Han Yunus ve çevresinde şiddetli çatışmalar ve gün boyunca İsrail'in merkezine roket atışları devam ediyordu.

Gallant, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında "Hamas'ın Cibaliye ve Şecaiye'deki son kalelerini kuşattık, yenilmez olarak görülen ve yıllarca bizimle savaşmak için hazırlanan taburlar dağıtılmanın eşiğinde" dedi.