Dünya Basınında Bugün

Netanyahu, İsrail-İran geriliminin ardından anketlerde yükselişte; Rusya'da 76 yaşındaki bilim insanına "devlete ihanet" cezası | Dünya Basınında Bugün

22 Nisan 2024 09:49

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Temsilciler Meclisi'nde Cumartesi günü yapılan oylamada uzun süredir ertelenen 61 milyar dolarlık askeri yardım paketinin kabul edilmesinin, ülkesinin Rus işgaliyle mücadelesinde Batı tarafından yalnız bırakılmayacağını gösterdiğini söyledi. Netanyahu'nun siyasi geleceği, eleştirmenlerin güvenlik başarısızlığından kendisini sorumlu tutması ve anketlerde oy oranının düşmesiyle karanlık görünüyordu. Ancak geçen hafta İsrail ile İran arasında yaşanan çatışma, en azından şimdilik dinamiğin değişmesine yardımcı olmuş olabilir. Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde savaş görevi yapan bir İsrail insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Suriyelilerden gelen iltica başvurularının işleme alınmasını durdurmasından bir hafta sonra, AB ülkesinin savaştan zarar gören ülkeden daha fazla mülteciyi kabul edemeyeceği uyarısında bulundu. Hipersonik teknolojiler geliştiren 76 yaşındaki Rus bilim insanı Alexander Kuranov devlete ihanet suçlamasıyla yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.

22 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | ABD yardım oylaması "Batı'nın Kiev'i terk etmeyeceğini gösteriyor"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Temsilciler Meclisi'nde Cumartesi günü yapılan oylamada uzun süredir ertelenen 61 milyar dolarlık askeri yardım paketinin kabul edilmesinin, ülkesinin Rus işgaliyle mücadelesinde Batı tarafından yalnız bırakılmayacağını gösterdiğini söyledi.

Zelenski, ABD televizyonuna verdiği mülakatta, oylamanın Ukrayna'nın, 2021 yazında ABD öncülüğündeki çekilme sırasında Batı destekli yapısı çöken "ikinci bir Afganistan" olmayacağını gösterdiğini söyledi.


The New York Times | İsrail lideri İran'la çatışmanın ortasında anketlerde yükseliyor

İsrail'in tarihindeki en ölümcül saldırıdan bu yana, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun siyasi geleceği, eleştirmenlerin güvenlik başarısızlığından kendisini sorumlu tutması ve anketlerde oy oranının düşmesiyle karanlık görünüyordu.

Ancak geçen hafta İsrail ile İran arasında yaşanan çatışma, en azından şimdilik dinamiğin değişmesine yardımcı olmuş olabilir.

Şu anda Netanyahu, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşa duyulan öfke nedeniyle küresel itibarı azalsa da Ekim saldırısından bu yana ülke içindeki en güçlü konumunda.


Al Arabiya | Hizbullah, Güney Lübnan'da İsrail insansız hava aracını düşürdü

İran destekli Lübnanlı grup Hizbullah, Pazar günü yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güneyinde savaş görevi yapan bir İsrail insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu.

Hizbullah, insansız hava aracının İsrail merkezli bir silah üreticisi olan Elbit Systems tarafından üretilen ve çoklu yük taşıyabilen İsrail yapımı Hermes 450 olduğunu açıkladı. 

Çatışmalar daha fazla tırmanma riskine ilişkin endişeleri artırıyor. 


eKathimerini | GKRY Cumhurbaşkanı Hristodulidis, ülkesinin daha fazla Suriyeli mülteci kabul edemeyeceğini söyledi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Suriyelilerden gelen iltica başvurularının işleme alınmasını durdurmasından bir hafta sonra, AB ülkesinin savaştan zarar gören ülkeden daha fazla mülteciyi kabul edemeyeceği uyarısında bulundu.

"Daha fazla Suriyeli mülteci kabul edecek durumda değiliz. Sınırımıza geldik ve artık bu mülteci akınıyla baş edemeyiz," diyen Hristodulidis, "Bu nedenle AB'den yardım istedim ve yeni iltica başvurularının incelenmesini askıya almaya karar verdim. Bizim için bu bir ulusal güvenlik meselesidir. Artık bu zorluğa cevap veremiyoruz" ifadelerini kullandı. 


The Moscow Times | Üst düzey Rus bilim insanı, "vatana ihanet"ten 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Hipersonik teknolojiler geliştiren üst düzey bir Rus bilim insanı devlete ihanet suçlamasıyla yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Petersburg devlet araştırma enstitüsünün başkanı olan ve Sovyet dönemi Ayaks hipersonik uçak programını denetleyen Alexander Kuranov, 2021 yılında 73 yaşında tutuklanmıştı. 

Petersburg Şehir Mahkemesi, 76 yaşındaki Kuranov'u devlete ihanetten suçlu bulduğunu ve yüksek güvenlikli bir hapishanede yedi yıl hapis cezasına çarptırdığını açıkladı. Ayrıca 100 bin ruble de para cezasına çarptırıldı.