Ekonomi

Nedim Türkmen: İktidar, hiç tasarruf yapmadan kamu giderlerini tüketiciye ödetiyor

19 Şubat 2024 11:39

Sözcü yazarı Nedim Türkmen, yılın ilk ayında gerçekleşen vergi tahsilat tutarları ve artış, azalış oranları ile ilgili yazdığı yazısında, "Türkiye'de tüketicilerin gerçek vergi ödeyen olduğunu ve verginin yeterince tabana yayıldığını da göstermektedir" dedi. 

Vergi gelirlerindeki 104,6 oranındaki artışın vergi tahsilatında enflasyonun üzerinde reel bir artış gerçekleştiğini ortaya koyduğunu ifade eden Türkmen, yazısında şunları söyledi:

"Ocak ayında tahsil edilen her 100 TL vergi tahsilatının 57.47 TL'sinin Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi'nden oluşması, Türkiye'de tüketicilerin gerçek vergi ödeyen olduğunu ve verginin yeterince tabana yayıldığını da göstermektedir. 

Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi tahsilat hedefinin 2024 yılının tamamında 826 milyar TL olarak belirlenmesi, enflasyondan muzdarip olanların sadece tüketiciler olduğunu ortaya koyuyor. İktidar, hiç tasarruf yapmadan kamu giderlerini tüketiciye ödetiyor. Bu da yetmiyor, borçlanıyor. 

Enflasyonu tüketicilerde harcayacak para bırakmayarak düşüreceklerini zannedenler, yanıldıklarını anladıklarında yine çok geç olacak. Tüketiciler harcama yapamaz ise dolaylı vergi tahsilatı azalır ve 2024 yılı için konulmuş yüzde 74 vergi tahsilat artışı gerçekleşemez. Demek ki bir defaya mahsus ek vergiler ve vergi oran artışları seçim sonrası yine tüketicinin sırtına binecek."

Yazının tamamını okumak için tıklayın