Dünya

NATO üyeliğine geri sayım: İsveç, Macaristan Başbakanı Orban'ın görüşme teklifini kabul etti

Önceki gün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüşen Macaristan Başbakanı Orban, hükümet olarak İsveç'in NATO'ya üyeliğini desteklediklerini belirtmişti

25 Ocak 2024 16:44

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Macar mevkidaşı Viktor Orban ile ülkesinin NATO üyeliği konusunda uygun zamanda Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de görüşmeyi sabırsızlıkla beklediğini bildirdi.

Kristersson, hükümetin internet sayfasından yayımladığı açıklamada, İsveç'in NATO üyeliği konusunda görüşme yapmak üzere kendisini Budapeşte'ye davet eden Orban'a teşekkür etti.

Daveti kabul ettiğini belirten Kristersson, Orban'a hitaben şu ifadeleri kullandı:

"Uygun zamanda Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de sizinle görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Ayrıca 1 Şubat'ta Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde de buluşma fırsatımız olacak. İsveç'in NATO üyeliğinin Macaristan Parlamentosunda onaylanması da ikili ilişkilerimizin gelişmesine ve sağlam zemine oturmasına yardımcı olacak."

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sosyal medya platformu X'ten 23 Ocak'ta yaptığı paylaşımda, "İsveç'in NATO'ya katılımı hususunda müzakerelerde bulunmak üzere bugün Başbakan Ulf Kristersson'a Macaristan'ı ziyaret etmesi için davet mektubu gönderdim" ifadesini kullanmıştı.

Önceki gün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüşen Macaristan Başbakanı Orban, hükümet olarak İsveç'in NATO'ya üyeliğini desteklediklerini belirtmişti.

İsveç'in NATO üyeliği başvurusu için beklediği vize TBMM'de onaylandı. Bir yılı aşkındır devam eden NATO'ya üyelik süreci, daha önce veto yediği Türkiye adına artık sonlandı. İsveç için yapılan oylama ise Genel Kurul'da yalnızca muhalefetle iktidarı değil, Cumhur İttifakı ortaklarından "Evet" diyen AKP ve MHP ile "Hayır" oyu veren Yeniden Refah'ı da ters düşürdü. Millet İttifakı'nın eski ortakları da İsveç'in NATO'ya üyeliğine yeşil ışık noktasında ayrıldı. Türkiye'deki parlamentoda partiler İsveç için "terör" ve "NATO" için de güvenlik konusunda kutuplaşırken, Genel Kurul'dan istedikleri sonuç çıkan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO'ya katılımın kabul edilmesiyle İttifak'a tam üyeliğe bir adım daha yaklaştıklarını söyledi. TBMM'ye teşekkür eden İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının beklendiğini belirtirken, 2022'de NATO Madrid Zirvesi'nde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan Üçlü Muhtıra'ya dikkat çekerek, "Bu anlaşmalar devam ediyor. Bundan sonra da terörizme karşı mücadelemiz Türkiye ile yakın işbirliği halinde sürecek" mesajı verdi. Almanya ve ABD de sonuçtan memnun kaldıklarını açıklarken, gözler Macaristan'a çevrildi. Zira Başbakan Viktor Orban, Macaristan'ın Türkiye ile birlikte hareket edeceğini duyurmuştu. Türkiye'den vizeyi alan İsveç, NATO üyesi olmak için artık önündeki tek sürece; şubat ayında açılacak Macaristan meclisindeki oylamaya kilitlendi.