Dünya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'tank anlaşmazlığının' kısa süre içinde aşılacağından umutlu

24 Ocak 2023 15:01

T24 Dış Haberler

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Alman yapımı Leopard 2 tankların Ukrayna'ya gönderilmesiyle ilgili kararsızlığı kısa süre içinde aşılmasını umduğunu söyledi. 

Berlin'de Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile bir araya gelen Stoltenberg, müttefik ülkelerin kısa süre içerisinde tank açmazını aşacaklarını düşündüğünü belirtti. 

Stoltenberg, "Savaşın bu önemli noktasında Ukrayna'ya daha ağır ve ileri sistemler göndermeliyiz ve bunu daha hızlı yapmalıyız" dedi.

Alman yapımı Leopard 2 tanklara sahip ülkelerin, onları üçüncü bir ülkeye gönderebilmesi için Berlin'in onayı gerekiyor. Almanya'da Olaf Scholz hükûmeti henüz bu onayı vermeye yanaşmazken, Berlin üzerindeki baskı artıyor.

Pistorius, bir konsensusa ulaşılması durumunda hükûmetin tanklar konusunda hızlı bir şekilde harekete geçebileceğini belirtti.

Reuters'a konuşan bir Alman savunma kaynağına göre Polonya, bugün Alman hükûmetine Ukrayna'ya 14 Leopard 2 A4 tank göndermek için başvuruda bulundu. Bu hamlenin Berlin üzerindeki baskıyı artıracağı öngörülüyor. 

Almanya Dışişleri Bakanı Anna Baerbock, hafta sonu yaptığı açıklamada Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 tankları göndermesi yönünde bir talebi olursa bunu engellemeyeceklerini açıklamıştı.