Sağlık

Nakil bekleyenler için umut: Domuzdan alınan böbrek, beyin ölümü gerçekleşmiş kişinin vücudunda fonksiyon gösteriyor

17 Ağustos 2023 08:45

T24 Dış Haberler

ABD'de beyin ölümü gerçekleşen bir insanın vücuduna yerleştirildikten sonra en uzun süre fonksiyon gösteren domuz böbreği kayıtlara geçti. Tıp dünyasında yankı uyandıran gelişmenin, yaşayan insanlara domuz böbreği nakli yapılmasının önünü açabileceği konuşuluyor. 

The Guardian'ın aktardığına göre, beyin ölümü gerçekleşen kişiye nakil edilen domuz böbreği, 1 aydan uzun süre boyunca normal şekilde fonksiyon göstermeye devam etti. 

Çarşamba günü New York Üniversitesi (NYU) Langone Sağlık, yaptıkları deneyin bir domuz böbreğinin ölü bir insanın vücudunda en uzun süre fonksiyon gösterdiği süre olarak şimdiden kayıtlara geçtiğini ifade etti. Araştırmacılar, hala fonksiyon göstermeye devam eden böbreği ikinci ayda da izlemeye devam edecek. 

Associated Press haber ajansına konuşan NYU Langone Organ Nakli Enstitüsü Direktörü Dr. Robert Montgomery, "Bu organ normal insan organı gibi işlev gösterecek mi? Şu ana kadar öyle duruyor" dedi.

14 Temmuz'da beyin ölümü gerçekleşen kişinin böbreği, genetiği değiştirilmiş bir domuzdan alınan böbrekle değiştirilmiş ve kısa süre içinde idrar üretmeye başlamıştı. Montgomery yaptığı açıklamada, "İnsan böbreğinden daha iyi bile duruyor" demişti. 

Ailesi, 57 yaşındaki Maurice “Mo” Miller'ın vücudunu, dünyada böbrek nakli için sıra bekleyen insanlara çözüm oluşturabileceği umuduyla deney için bağışladı.

Mo'nun kardeşi Mary Miller-Duffy, "Bunu düşündükçe zorlanıyorum. Ama o diğer insanlara yardım etmeyi severdi. Sanırım kardeşim bunu isterdi. O yüzden kardeşimi onlara başladım" dedi.

Miller-Duffy, "Kardeşim tıp kitaplarına girecek, sonsuza kadar yaşayacak" diye konuştu. 

Hayvandan insana organ nakilleri, bağışıklık sistemi yabancı dokuya saldırdığı için yıllar boyunca başarısız oldu. Şimdi bilim insanları, insan organlarına daha iyi uyum sağlamaları için genetiği değiştirilmiş hayvanların organlarını alıyor.