Kültür-Sanat

Müzik yazarı Serhan Bali'den 100. Yıl Marşı yorumu: Şiir, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıldönümünü anlamlandırmaktan o kadar uzak ki...

24 Nisan 2023 09:23

Andante Klasik Müzik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali, dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın bestelediği, sözleri şair Ayten Mutlu'ya ait olan 100.Yıl Marşı'na ilişkin, "Cumhuriyetimizin 100. Yılı için bestelenmiş bir marşta bir kere bile 'Türkiye', 'Cumhuriyet' sözcükleri geçmez mi? Şiir, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yıldönümünü anlamlandırmaktan o kadar uzak ki. Beste de neticede ısmarlama olunca ortaya yapay bir iş çıkmış. Kusura bakılmasın…" eleştirisini getirdi.

Bali, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, "Birkaç kez daha dinledikten sonra: Ortaokullarda liselerde söylenebilecek bir marş olarak aslında fena değil, okuldayken bundan çok daha kötü marşlar söylemek zorunda kalmıştık. La la la la la falan o gençlik dinamizmini verebilecek cinsten. Ama bir ülkenin 100. Yıl Marşı olamaz" ifadesini kullandı. 

Serhan Bali kimdir?

Serhan Bali 1973'te Ankara’da doğdu ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 1995'te mezun oldu. Aynı okulda yüksek lisans eğitimini sürdürdüğü sırada özel sektörde yönetici olarak çalışan Bali profesyonel iş yaşamını bırakıp 2002 yılı Ekim ayında kurduğu, Türkiye’nin çağdaş standartlarda ve ulusal çapta yayın yapan ilk klasik müzik dergisi Andante ile yayımcılık alanına girdi. 2012'deyılında Andante’yi temsilen Uluslararası Klasik Müzik Ödülleri Birliği (International Classical Music Awards-ICMA) jüri üyeliğine seçilen Bali, ICMA üyesi olan Avrupa’nın diğer önde gelen klasik müzik yayınlarının temsilcileriyle birlikte her yıl dünyanın en iyi klasik müzik CD-DVD kayıtlarını seçen jüri heyetinde görev yapıyor. Bali, Andante dergisi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü için 2009-2014 arasında yayımlanan Opera-Bale Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini de yaptı.
 
Serhan Bali’nin Türkiye ve dünyanın klasik müzik gündemini yorumladığı yazı ve araştırmaları 2001'den beri başta Andante dergisi olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanıyor. 2005'ten beri Radikal gazetesinin köşe yazarları arasında yer alan Bali makale, eleştiri ve söyleşilerini yıllardır ağırlıklı olarak bu gazetenin okurlarıyla paylaşıyor. Bali’nin kitap eleştirileri Vatan ve Radikal gazetelerinin Kitap ekinde, seyahat yazıları ise Atlas dergisinde okurla buluşuyor. Klasik müzik alanında profesyonel editörlük de yapan Bali, son olarak dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say'ın Doğan Kitap tarafından yayımlanan Yalnızlık Kederi adlı kitabının editörlüğünü üstlendi. Serhan Bali’nin Romantik Dönemin Büyük Bestecileri adındaki büyük boy müzik tarihi kitabı ise Tempo dergisi tarafından 2013 sonunda yayımlandı.
 
Klasik müzik alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve şirketler için danışmanlık hizmeti veren Bali 2007-2009 arasında İstanbul Müzik Festivali'nin Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. 2011'den beri Fest Travel’ın müzik danışmanlığını yapan Serhan Bali, Mayıs 2011'den bugüne kadar küratörlüğünü yaptığı 50’ye yakın klasik müzik temalı uluslararası turun müzik danışmanlığını da üstlenerek müzikseverlerle birlikte dünyanın önde gelen klasik müzik merkezlerini defalarca ziyaret etme olanağı buldu. Bali halen Fest Travel dışında D-Marin Turgutreis Klasik Müzik Festivali ve İzmir Karşıyaka Belediyesi sanat danışma kurullarının üyesidir.
 
Andante dergisinin yayın yönetmenliğinin yanı sıra BaliÜnalp markasıyla klasik müzik temalı konser-festival organizatörlüğü alanında da çalışan Bali, 2010'dan beri her yıl dağıtılmakta olan Türkiye’nin ulusal çapta tek klasik müzik ödülü olan Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nin organizasyon komitesi başkanlığını yapıyor. Kitleleri klasik müzik sanatı hakkında bilgilendirmeyi kendine misyon edinen Bali bu amaçla çeşitli adreslerde düzenli olarak seminerler vermeyi de sürdürüyor. Bali İstanbul’da faaliyet gösteren Hepsi Hikaye, l’Atelier ve Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nda 2014'ten itibaren sayısı 30’u bulan klasik müzik semineri verdi.
 
2001'den kesintisiz olarak radyo programcılığı yapan Serhan Bali, Açık Radyo’da başladığı programcılık kariyeri boyunca TRT Radyo 3, NTV Radyo, Radyo Kozmos, Radyo 92.3 ve RS FM kanalları için binlerce klasik müzik programına imza attı. Bali halen internet üzerinde 24 saat yayın yapan Borusan Klasik radyo kanalında klasik müzik programları hazırlayıp sunuyor. Bali ayrıca, İZ TV kanalı için Mart 2014'ten itibaren klasik müziğin büyük bestecilerinin yaşadıkları şehirleri ve mekanları tanıttığı Batı’ya Yolculuk adlı bir müzik belgeselini hazırlayıp sunmaktadır. Mozart-Salzburg, Beethoven-Bonn, Bach-Leipzig, Handel-Halle, Çaykovski-Moskova, Schubert-Schwarzenberg, Chopin-Varşova bölümleri halen gösterimde olan belgesele 2017'de yeni bölümlerin eklenmesi planlanıyor.