Spor

Mustafa V. Koç Spor Ödülü Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu'na verildi

08 Kasım 2023 22:00

Koç Holding ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi iş birliğiyle bu yıl yedincisi düzenlenen Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nün sahibi boksör Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu oldu. Kalıcı teması “olimpik değerlere katkı” olarak belirlenen ödül şimdiye kadar 8 farklı kişi ve organizasyona verildi. 
 
Mustafa V. Koç’un anısını ve bu alandaki vizyonunu yaşatmak amacıyla hayata geçirilen “Mustafa V. Koç Spor Ödülü” bu yıl 7'nci kez sahibini buldu. Kalıcı teması “olimpik değerlere katkı” olarak belirlenen ödülün yeni sahibi Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu oldu.
 
Bugüne kadar 8 farklı kişi ve organizasyona verilen ödül sadece spor alanındaki başarılara değil aynı zamanda geçen senenin galibi Adım Adım Oluşumu gibi sivil toplum kuruluşlarına da verildi. 

"Sporun iyileştiren gücüne gönülden inanıyoruz"

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jüri Başkanı Caroline N. Koç yaptığı konuşmada, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü şükran ve özlemle anarak, Cumhuriyetin 100. yaşını kutladı. Cumhuriyet tarihinde spor alanında birçok ilham verici başarı olduğuna dikkat çeken Koç, konuşmasında sporun evrenselliği, kadınların eşit temsili ve sporun yenileyici gücü olmak üzere 3 başlığa değinmek istediğini anlattı. Koç, 1924 yılında savaştan yeni çıkmış bir Cumhuriyet olarak 41 sporcuyu evrenselliğin sembolü olan Paris Olimpiyatları'na yolladığımızı hatırlatarak, bu adımın uluslararası alanda prestij ispatı anlamına geldiğini vurguladı. Sporda zemin bulan bir diğer Cumhuriyet kazanımının kadınların eşit temsili olduğuna dikkat çeken Koç, Olimpiyatlar’da bugüne kadar kazanılan 104 madalyanın 11’inin kadın sporcuların kazandığını, bu sayının artması için başarılı örneklerin takdiri hak ettiğini dile getirdi. 

Koç, son olarak sporun yenileyici gücüne işaret ederek, bu anlayışın ürünü olarak 1938 yılında kurulan Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’nü hatırlattı ve şunları söyledi:

“Bu kurumun ana hedefi; savaşa bağlı yoksulluk ve sürekli kesintiye uğrayan eğitim nedeniyle gelişimi olumsuz etkilenen gençlerin beden ve ruh sağlığını geliştirmekti. Sporun iyileştiren gücüne biz de gönülden inanıyoruz. 6 Şubat’ta büyük bir yıkımla başladığımız bu yılın devamında hayata geçirdiğimiz Umut Kentler’e bu inancımızı yansıttık. Topluluk Şirketlerimiz ile birlikte 5 ilde yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı Umut Kentler’in en kıymetli özelliğinin sosyal yaşam ve spor alanları olduğuna inanıyorum. Büyük bir travma yaşayan herkesin sporla desteklendiği alanlar oluşturmak ve bu konuda çocuklarımızdan, gençlerimizden olumlu geri dönüşler almak çok kıymetli.” 

Caroline Koç, konuşmasını sonlandırırken, “Bugün görüyorum ki; Mustafa adına verilen bu ödül, sadece sporun farklı branşlarına değil, Cumhuriyetimize duyduğu sevgi ve inanç açısından da çok doğru bir zemine oturuyor” dedi. 

"Cumhuriyetimizin 100. yılında bu ödülü alabiliyor olmak benim için çok daha anlamlı"

Olimpiyat gümüş madalyalı ve dünya şampiyonu ilk Türk kadın boksör Buse Naz Çakıroğlu, konuşmasına “Bugün aramızda olamasa da spora verdiği değer ve önemle ismini her duyan herkesin yüzünde tebessüm oluşturan Sayın Mustafa Koç’u sevgi ve saygıyla anıyorum” diyerek başladı ve şunları kaydetti:

“Cumhuriyetimizin 100. yılında bu ödülü alabiliyor olmak benim için çok daha anlamlı. Çünkü bu ödülün sadece başarı ödülü değil; bir duruşu, gençliğe bir yol gösterişi olduğunu biliyorum. Sizlerden aldığım ilham ve güçle, yeniden sizlerin karşısında çok büyük başarılarla çıkabilmek için sabırsızlanıyorum.”

Olimpiyat ve dünya şampiyonu ilk Türk kadın boksör Busenaz Sürmeneli yaptığı konuşmada, “Bugün burada Olimpiyat madalyalı 2 genç Türk kadını olarak, Atatürk’ün bizlere gösterdiği hedefe giderken elinden gelen en yüksek çabayı gösteren Cumhuriyet çocukları olarak bulunuyoruz. Aydınlık yarınlara yürümenin birden fazla yolu var. Bu yollardan en önemli olanlarından biri ise spordan geçiyor. Biz, aldığımız madalyalarla yalnızca kişisel başarılarımızı taçlandırmış olmuyoruz. Onca emek, değim yerindeyse kan ter gözyaşının sonucu avuçlarımızda tuttuğumuz o madalya, bizi izleyen, bizi takip eden on binlerce insana da bir şeyler ifade ediyor” dedi. 

"Paris'te ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz"

Ödül törenine onur konuğu olarak katılan A Milli Kadın Voleybol Takımı Kaptanı Eda Erdem ise şunları söyledi:

"Sizlerle birlikte Olimpik Değerleri ve sporun evrensel dilini kutlamak adına burada olduğum için onur duyuyorum. Bugün Voleybol A Milli Takımının başarısının özüne baktığınızda, Olimpik Değerler olarak tanımlanmış; arkadaşlığı, saygıyı ve mükemmelliyetçiliği görürsünüz. Ve elbette bir takım oyununun olmazsa olmazı, dayanışma ile zirveye çıkar dünya birinciliğine ulaşırsınız. Bizi rol model olarak gören kız çocuklarına; hayal kurmalarını, hayallerinin peşlerinden gitmelerini ve başarana kadar mücadele etmekten asla vazgeçmemelerini öğütlüyoruz. Aydınlık ve çağdaş Türkiye yolunda, Paris 2024 Olimpiyatları’nda ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğimize inancım tam."

Kararı, jüri ve seçici kurul veriyor

Ödülün jüri üyeleri arasında Caroline N. Koç (Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi), Ömer M. Koç (Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı) ve Prof. Dr. Uğur Erdener (Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Üyesi) yer alıyor.

2023 yılının Seçici Kurul üyeleri ise Hasan Arat (Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı, Avrupa Olimpiyat Komiteleri Yönetim Kurulu Üyesi), Prof. Dr. Canan Koca Arıtan (Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi), Esra Gümüş Kırıcı (2012 Londra Olimpiyat Oyunları Kadın Voleybol Milli Takım Kaptanı), Gizem Girişmen (Paralimpik Okçuluk Dünya Şampiyonu), Mehmet Akif Üstündağ (Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı).

Şimdiye kadar kimler kazandı?

2017: Taha Akgül, Gizem Girişmen
2018: Yasemin Adar
2019:  İlke Özyüksel
2020: İbrahim Çolak
2021: Mete Gazoz ve A Milli Kadın Voleybol Takımı
2022: Adım Adım Oluşumu

Busenaz Sürmeneli kimdir?

Busenaz Sürmeneli, 26 Mayıs 1998'de Bursa'da doğdu. Rusya'nın Ulan-Ude kentinde düzenlenen 2019 Dünya Şampiyonası'nda finalde Çinli Yang Liu'yu 4-0 yenerek altın madalya kazandı. İlk turda Avustralyalı Kaye Scott'u; ikinci turda İtalyan Assunta Canfora'yı; çeyrek finalde İrlandalı Christina Desmond'u 5-0'lık skorlarla mağlup ederek yarı finale çıktı. Yarı finalde Rusya adına yarışan Saadat Dalgatova'yı 3-2 yenerek finale yükseldi.

Sürmeneli, Japonya'nın Tokyo kentinde Kokugikan Arena'da düzenlenen 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda velter sıklet final maçında Çinli rakibi Gu Hong'u 3-0 yenerek altın madalya kazandı. Son 16 turunda Polonyalı Karolina Koszewska'yı; çeyrek finalde Ukraynalı Anna Lysenko'yu; yarı finalde ise Hint Lovlina Borgohain'i 5-0 skorlarla yenerek finale çıktı. Bu madalya Türkiye'nin olimpiyatlarda boks branşında aldığı ilk altın madalya.

Sürmeneli, Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından Türkiye'nin İstanbul kentindeki Başakşehir Gençlik ve Spor Tesisleri'nde düzenlenen 2022 Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası'nda 66 kiloda altın madalya kazandı. 2019 Kadınlar Dünya Amatör Boks Şampiyonası'dan sonra ikinci dünya şampiyonluğunu kazanmış oldu. Busenaz Sürmeneli, finalde Kanadalı rakibi Charlie Cavanagh ile karşılaştı. İlk iki raundu 5-0 kazandı. Son rauntta da rakibini arka arkaya attığı yumruklarla zor duruma düşüren Busenaz, bitime 45 saniye kala hakem kararıyla galip ilan edildi ve altın madalyanın sahibi oldu. Busenaz Sürmeneli, bu şampiyonada sırasıyla İtalyan Angela Carini, ABD'li Arika Melek Skoog, Özbek Navbakhor Khamidova ve Taylandlı Janjaem Suwannapheng'i eledi. Sürmeneli, şampiyonada yaptığı 5 maçın 4'ünü normal süre tamamlanmadan kazandı. Turnuvanın en iyi boksörü seçildi. Cezayir'in Vahran kentinde düzenlenen 19'uncu Akdeniz Oyunları'nda kadınlar 66 kg'da final müsabakasında Cezayirli Ichrak Chaib'i 3-0 yenerek altın madalya kazandı. Çeyrek finalde Sırp Nikolina Gajic’i hakem kararıyla; yarı finalde ise İtalyan Melissa Gemini’yi 3-0 yenerek finale çıkmıştı.

Buse Naz Çakıroğlu kimdir?

1996 yılında Trabzon'da dünyaya gelen Buse Naz Çakıroğlu Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünde okudu. Fenerbahçe Spor Kulübü sporcusu olan Çakıroğlu, EUBC Büyük Kadınlar Avrupa Şampiyonası'nda gümüş madalya kazandı. Aynı yıl Romanya'da düzenlenen 22 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazandı.

2019'da Rusya'da düzenlenen AIBA Büyük Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya, Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen Uluslararası Eli Boks Turnuvası'nda ve Minsk'te düzenlenen 2019 Avrupa Oyunları'nda altın madalya kazandı. Aynı yıl Madrid'de gerçekleşen EUBC Büyük Kadınlar Avrupa Boks Şampiyonası'nda 51 kiloda şampiyon oldu ve aynı zamanda şampiyonanın en iyi kadın boksörü seçildi.

2021'de Sırbistan'da düzenlenen 10. Nations Cup Uluslararası Boks Turnuvası'nda Gümüş madalya, Macaristan'da düzenlenen 65. Bocskai Istvan Memorial Uluslararası Boks Turnuvası'nda altın madalya elde etti.

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları Avrupa Kota Müsabakaları’nda altın madalya kazandı ve olimpiyatlarda seri başı olma hakkı kazandı. Çakıroğlu böylece Türkiye'nin organizasyon tarihindeki ilk boks altınını kazanmış ve Olimpiyatlara kota kazanan ilk kadın boksör oldu.

Buse Naz Çakıroğlu, Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası'nda 50 kiloda altın madalya kazandı.

Karadağ'ın Budva kentinde düzenlenen Avrupa Kadınlar Boks Şampiyonası'nda milli sporcu Buse Naz Çakıroğlu, İrlanda'dan Caitlin Fryers ile finalde karşı karşıya geldi. Rakibini 5-0 mağlup eden Çakıroğlu, altın madalyanın sahibi oldu.