Gündem

Mustafa Karalioğlu: Komplo teorileri toplumları zayıflatıyor ve tembelleştiriyor

"Dünyada olup biten her şeyi belirleme gücüne sahip, karanlık ve derin merkezlerin varlığına inanırlar"

23 Mayıs 2024 10:24

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu, bugünkü köşesinde Türkiye ve dünyada yaygın olan komplo teorisi eğilimini eleştirdi. Karaalioğlu, geri kalmış ülkelerin başarısızlıklarını gelişmiş devletlere yüklediğini ve her olayı karanlık merkezlerin varlığına bağladığını ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazası üzerinden örnek vererek, komplo teorilerinin hemen kabul gördüğünü ve bu yaklaşımın toplumları zayıflattığını, tembelleştirdiğini belirtirken, gerçek sorunların çözümünden uzaklaşıldığını ve her olayı komplo teorileriyle açıklanmaya çalışıldığını söyledi.

Karaalioğlu, "Komplo yoksa gerçeğin tadı yok!" başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"Sayısız mantık hatamızın içinde, dünyaya ve Türkiye’ye bakışta, olaylara ve bilhassa sansasyonel olaylara yaklaşımda komplolara düşen pay en başta gelir. Her toplumda bir parça görülen bu rahatsızlık bizim gibi ülkelerde yaygın hastalık halindedir. Bizim gibi; yani bir şekilde başaramamış, geri kalmış veya arzuladığı ilerlemeyi sağlayamamış, bunun suçunu da gelişmiş devletlere yıkmayı tercih etmiş ülkelerde... Birbirinden habersiz, uzak ve bambaşka dinlere, etnik çeşitliliğe ve kültüre sahip Ortadoğu, Asya, Latin Amerika toplumlarında ortak kültür budur. Bu ülkelerin iktidarları her türlü başarısızları için komplo yöntemini cömertçe kullanır, hakları da bunu sorgusuz sualsiz benimser.

Dünyada olup biten her şeyi belirleme gücüne sahip, karanlık ve derin merkezlerin varlığına inanırlar. Sınırsız ve tartışmasız kudret atfettikleri bu güçleri kendi geri kalmışlıklarının, başarısızlıklarının, eğitimsizliklerinin, teknoloji fukarası ve hukuk yoksunu olmalarının sebebi olarak görürler. Sınırlı başarılar onlara rağmen elde edilmiştir, başarısızlıklar ise kesinlikle onların yüzündendir. Adres de bellidir; ABD ve Avrupa..."