Gündem

Murat Yetkin: Seçim senaryoları ve Erdoğan'ı zorlayacak ayrıntı

08 Aralık 2022 16:26

Gazeteci - yazar Murat Yetkin, seçim senaryolarını değerlendirdi. Yetkin, "Bazı yatırımcı analizlerindeki Erdoğan’ın ilelebet iktidarda kalacağı senaryoları, anketlerde her zaman görünmeyen Türkiye’deki seçmen davranışındaki muhtemel dönüşleri hesaba katmıyor" dedi.

Yetkin, yazısında, "Kompleksli olan sadece bir kesim değil ki memlekette… Türkiye’de aylardır yazılan seçim senaryoları batı basınına yansıyınca iktidardan muhalefete, oradan ekonomi yorumcularına herkes konuşur oldu. Senaryoları üç başlık altında toplanıyor aylardan beri:1- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeniden seçilir, AK Parti Meclis çoğunluğunu korur, 2- Erdoğan yeniden seçilir, AK Parti (ve MHP) Meclis çoğunluğu muhalefete geçer, 3- Muhalefet, Cumhurbaşkanlığı'nı da Meclis’i de kazanır." yorumunu yaptı. 

İkinci senaryoya dikkat çeken Yetkin şu ifadeleri kullandı: 

"Cumhurbaşkanı ilk turda seçilemezse, sonuç iki aday arasında basit çoğunlukla yapılacak ikinci tur seçime kalacak. Yani AK Parti ,ikinci tur endişesiyle 18 Haziran seçimini öne çekemezse 2 Temmuz’da yapılacak ikinci turda belli olacak cumhuriyetin 100. yılında seçilecek Türkiye Cumhurbaşkanı.

Ancak seçim, ister 18 Haziran’da ister daha önce yapılmış olsun, ilk tur oylamada Meclis dağılımı kesinleşmiş olacak. Ve seçmen sadece Erdoğan kalsın mı, gitsin mi diye oy kullanmış olmayacak. Sadece muhalefet adayı ülkeyi daha iyi yönetir diye de oy kullanmış olmayacak.

Seçmen aynı zamanda şu iki şıktan birini de tercih edecek:

1- Muhalefetin kontrolündeki Meclis’in başına Erdoğan’ı getireyim de sistem iyice kilitlensin, seri seçimler devri başlasın.
2- Meclis’teki muhalefet ittifakıyla uyumlu çalışacak muhalefet adayın cumhurbaşkanı seçeyim.

Mevcut senaryoları tersine çevirecek olan işte bu ayrıntıdır.

Bazı yatırımcı analizlerindeki Erdoğan’ın ilelebet iktidarda kalacağı senaryoları, anketlerde her zaman görünmeyen Türkiye’deki seçmen davranışındaki muhtemel dönüşleri hesaba katmıyor."