Gündem

Murat Yetkin: Demirtaş, Kürt sorununda “bir masa etrafında” çözüm isteniyorsa, Erdoğan’ın güçlenmesi gereğinden mi söz ediyor, yoksa olmazı mı gösteriyor?

"Demirtaş’ın mesajı DEM’in bünyesinde gerçekle bağını koparmak üzere olan bir kesimin varlığını da gösteriyor"

17 Mart 2024 13:41

Gazeteci Murat Yetkin, Edirne Cezaevi'nde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır'daki barış konferansına gönderdiği mesajını değerlendirdiği bugünkü yazısında, “Demirtaş, Kürt sorununda “bir masa etrafında” çözüm isteniyorsa, Erdoğan’ın güçlenmesi gereğinden mi söz ediyor, yoksa olmazı mı gösteriyor? Orası çok belli değil” dedi.

Demirtaş, mektubunda, “Türkiye'de 'Kürt sorunu'nda diyalog ve müzakerenin tarafları, muhataplık konusunda da yeni arayışlara gerek yoktur, sonuç da alınamaz. Başarısız da olsa her çözüm süreci bizlere önemli deneyimler sunmuştur. Buralardan herkesin çıkaracağı doğru derslerle bu defa başarabiliriz diye umut ediyor, inanıyoruz. Elbette Kürt sorununun çözümü, resmi olarak bir masa etrafında konuşulacaksa -ki bizce gecikilmeden konuşulmalıdır- masada Türkiye Cumhuriyeti devletini temsilen Hükümet olmak zorundadır. Hükümet de bugün itibarıyla Sayın Erdoğan şahsında temsil edildiğine göre, bu işin birinci muhatabı Sayın Erdoğan'dır” ifadelerini kullanmıştı.

Mesajın zamanlamasına ve koşullarına dikkati çeken Yetkin, “Birincisi, Demirtaş’ın mesajı 31 Mart seçimlerinin ve ayrıca 21 Mart Nevruz Bayramının hemen öncesinde verildi. Bir gün önce, PKK şeflerinden Murat Karayılan’ın ‘birkaç gün içinde müjde vereceği’ sözü ajanslara düştü. İkincisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan günlerdir doğu ve güneydoğu illerinde seçim gezisinde; 20 Mart’ta, Nevruz arifesindeyse Diyarbakır’da olması bekleniyor. Üçüncüsü, bu açıklamalar Türkiye’nin Irak sınır bölgesinde Irak hükümetiyle birlikte terörle mücadele operasyonlarına, dahası stratejik ekonomik ve siyasi işbirliğine girme hazırlığında olduğu bir dönemde yapılıyor” değerlendirmelerinde bulundu.

“PKK hiç de rahat ve Erdoğan’ı Öcalan ile masaya oturtacak bir güç ve konumda görünmüyor” diyen Yetkin, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin varlığını hatırlatarak, “Demirtaş’ın mesajı bu bakımdan DEM’in bünyesinde gerçekle bağını koparmak üzere olan bir kesimin varlığını da gösteriyor. 31 Mart’tan sonra siyasette gerçekten farlı rüzgarlar esecek gibi” dedi.

Yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın.