Politika

Murat Yetkin: Cumhur İttifakı'nda birdenbire beliren Akşener ilgisinin en temel iki nedeni var

12 Nisan 2024 15:17

Gazeteci Murat Yetkin, olağanüstü kurultayda genel başkanlığa aday olmayacağını açıklayan İYİ Parti lideri Meral Akşener'e, Cumhur İttifakı'ndan gelen"Partinin başında kal" çağrılarının arka planında neler olabileceğini analiz etti. 

"Cumhur İttifakı bileşenlerindeki telaş, düne kadar hedefe koydukları Akşener’e birdenbire sempati beslemeye başlamalarıyla elbette açıklanamaz. Ya da yerel seçimlerdeki performansıyla değerlendirip CHP’ye, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a en sert muhalefeti onun yapmış olmasıyla" diyen Yetkin, 
işin kökünün daha derinde olduğunu belirtti.

Yetkin'e göre, Cumhur İttifakı'nda birdenbire beliren Akşener ilgisinin en temel iki nedeni var:

"1- CHP 2023 seçim yenilgisiyle yönetimini değiştirdi, 2024’te kazandı. İYİ Parti liderliğini değiştirir ve başa İYİ Parti’yi “muhalefete muhalefet” görüntüsünden Akşener’in ilk dönemindeki gibi yine “iktidara muhalefet” çizgisine taşıyacak “yenilikçi” bir isim başa gelirse bu, -halen düşünülemez bir tabu gibi dursa da- AK Partiden MHP’ye, BBP’ye dek sağdaki -belki Yeniden Refah dışında- her partiye örnek oluşturacak bir gelişme olur. Milliyetçi-muhafazakâr parti yönetimleri mevcut yapılarını muhafaza etmek istiyor, siyaset lisanıyla statüko değişmesin istiyorlar.

2- Böyle bir durumda, yani Akşener’in aldığı inisiyatif sonucu İYİ Partiye, aslında Akşener’in ilk dönemindeki tanımı olan modernist, yani şehirli, eğitimli, laik milliyetçi bakış hâkim olursa, 2028 seçimlerinde sadece AK Parti değil, MHP, BBP ve son seçimlerde yüzde 1’in altında kalan partilerin gidişattan rahatsız seçmeni için de bir çekim alanına dönüşebilir. Bu durumun özellikle Bahçeli-sonrası bir çıkış planı, güçlü bir halef görülmeyen MHP için endişe kaynağı olduğu söylenebilir."

"Bu iki gelişme de Cumhur İttifakı'nı 2028 seçimleri yolunda toplumsal tabanları bakımından ve siyaseten zayıflatıcı gelişmeler sayılmalı" görüşünü dile getiren Yetkin, "Akşener’e İYİ Parti dışından 'gitme kal' ilgisinin 2028 seçimleriyle doğrudan ilgisi var anlayacağınız; birileri kendi koltuklarına halel gelmesin diye, Akşener’in sözünü geri alıp, koltuğunu korumasını istiyorlar" ifadelerini kullandı. 

Yazının tamamını okumak için tıklayın