Gündem

Murat Yetkin: Bu fotoğraf serbest seçimler, bağımsız mahkemeler ve ifade özgürlüğü kavramlarının da karşı-dengesi gibi

16 Eylül 2022 10:30

Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şangay Zirvesi’nde Avrasya liderleriyle çekilmiş fotoğrafın iki şekilde yorumlanabileceğini söyledi; “Birincisi Türkiye’nin önünde açılan bir siyasi fırsat penceresi yorumu, ikincisiyse pek parlak değil” dedi.

“Bu fotoğraf bir karşı-denge fotoğrafı” diyen Yetkin, “Bu fotoğraf aynı zamanda serbest seçimler, bağımsız mahkemeler ve ifade özgürlüğü kavramlarının da karşı-dengesi gibi” yorumunu yaptı.

Yetkin, "Bu fotoğrafta iktidarın seçimle değişme ihtimalinin bulunduğu ülkeler Türkiye, Hindistan ve bir ölçüde Pakistan. Diğer ülkelerde seçimler bir formalite. Mahkemelerin ve ifade özgürlüğünün durumuna gelince… Dünya Adalet Projesinin Hukukun Üstünlüğü göstergesinde Türkiye 117’inci sırada. Hindistan 79, Çin 98, Rusya 101, İran 119. AK Partililerin Türkiye’yi kıskandığını söylediği İsveç, Norveç, Dabimarka, Finlandiya ve Almanya bu listenin ilk beş sırasında. Almanya, dünyanın ABD, Çin ve Japonya ardından 4’üncü büyük ekonomisi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütünün basın ve ifade özgürlüğü göstergesinde 149’uncu sırada; Hindistan 150, Rusya 155, Pakistan 157, Çin 175, İran 178" bilgilerini aktardı. 

Erdoğan’ın sonrasında BM Genel Kurulu’na katılacağını da hatırlatan Yetkin, ABD Başkanı Joe Biden’la görüşme ihtimaline ilişkin olarak da, “Bu fotoğraftan sonra, araya nüfuzlu dostlar da girerse görüşmez mi dersiniz?” sorusunu gündeme getirdi.

Yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın.