Politika

Murat Yetkin: Amerikalı Senatör Jeanne Shaheen Ankara'ya hiç boşuna gelmedi

Yetkin; ABD'li senatörlerin Münih Güvenlik Konferası'nın ardından Macaristan, Moldova ve Türkiye ziyareti planladığını; ziyaretin amacının ise "NATO ittifakını güçlendirmek" olarak duyurulduğunu aktardı

21 Şubat 2024 11:55

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD’li Senato üyeleri Jeanne Shaheen ve Chris Murphy'nin Türkiye ziyaretine işaret ederek "Shaheen, son yıllarda Türkiye-ABD ilişkilerinin hassas dönemeçlerinde rol oynamış bir siyasetçi. (...) Dolayısıyla bu ziyaretini de böyle bir dönemecin işareti olarak almak mümkün" diye yazdı. 

"Shaheen boşuna gelmez"

ABD'li senatörlerin Münih Güvenlik Konferası'nın ardından Macaristan, Moldova ve Türkiye ziyareti planladığını; ziyaretin amacının ise "NATO ittifakını güçlendirmek" olarak duyurulduğunu aktaran Yetkin, yazısının "Shaheen boşuna gelmez" başlıklı ilgili bölümünde şunları yazdı: 

"Jeanne Shaheen daha önce de defalarca Türkiye’ye gelmiş bir Amerikalı siyasetçi. (Belki “Şahin” diye okunan soyadı sizde bir şeyler çağrıştırmıştır: eşi Bill Shaheen, ABD’ye Lübnan’dan göç etmiş Maruni bir aileden geliyor.)

Örneğin 29 Temmuz 2018’de ABD’li senatörler Lindsey Graham ve Shaeen Ankara’daydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan onlarla AK Parti Genel merkezinde görüştü. O zaman gündemde 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası Fethullahçılarla işbirliği ve casusluk iddiasıyla tutuklanan Rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılması vardı. Rusya’yla S-400 alım anlaşması da gündemdeydi. Türkiye henüz ABD tarafından F-35 programından çıkarılmamıştı. Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’a, Fethullah Gülen ile Brunson’u takas teklifi yaparak “ver papazı, al papazı” diye sesleniyordu.

Sonra ne mi oldu? Brunson 12 Ekim 2018’de az bir ceza aldı, yattığına sayıldı ve 13 Ekim’de -belli ki bu tahliye kararını bekliyormuş gibi– kendisini İzmir’de bekleyen bir ABD uçağıyla Almanya üzerinden ülkesine döndü"

Yazının tamamı için tıklayın...