Gündem

Murat Yetkin: ABD'nin yeni Kürt hamlesi, Suriye ve operasyonlar

Suriye’deki ABD’nin birliklerinin komutanı Tümgeneral Matthew McFarlane (en solda) yanında SDG’nin başındaki Mazlum Abdi ve KYB Başkanı Bafil Talabani ile Süleymaniye’de buluştu.

23 Aralık 2022 09:13

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, bugünkü yazısında, ABD'nin Suriye'deki kuvvetlerinin komutanı Tümgeneral Matthew McFarlane'in Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanı (ve kurucu başkanı Celal Talabani’nin büyük oğlu) Bafil Talabani ve Suriye Demokratik Güçlerinin (SGD) başındaki Mazlum Abdi ile yaptığı toplantıya dikkat çekti. Yetkin,  "Şimdiye dek SDG’nin PKK’dan ayrı, sadece Suriye’ye özgü bir örgüt olduğu iddiasındaki ABD PKK-bağlantılı örgütlerle KYB’nin ittifak çağrısına destek veriyor görüntüde. ABD’nin asıl sorunuysa İran. İran’ın son zamanlarda kendi iç karışıklıklarından ABD ve İsrail destekli Kürt örgütleri de sorumlu tuttuğu ve Irak topraklarında operasyonlar yürüttüğü biliniyor" dedi.

ABD ve Rusya'nın Türkiye'nin Suriye'de olası bir kara harekâtına karşı olduğunu belirten Yetkin, "Aslında Türk ordusu Suriye’ye girecek olsa ortalık karışır ama mevcut koşullarda ABD ve Rusya devreye girene dek sonuç alabilir. Bu bakımdan kara harekâtı ihtimalini havaya kalkmış sopa gibi PKK’nın başında sallamak, bir yandan da ABD, Rusya ve İran’ın dikkatlerini sürekli tutmak Ankara’nın işine geliyor" ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...