Gündem

Murat Kurum, bakanlığı döneminde İliç için, “111 denetim yapıldı, risk bulunmadığı tespit edildi” yanıtını vermiş

İYİ Partili Aydın Adnan Sezgin İliç için soru önergesi vermişti

14 Şubat 2024 15:39

Asya Tekyaşar/Ankara

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum’un, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde, İYİ Partili Aydın Adnan Sezgin’in, Erzincan İliç’teki Anagold Madencilik’in borularının patlaması, siyanürün Fırat Nehri’ne karışmasına ilişkin soru önergesine, “2015’ten 2022’ye kadar 111 çevre denetimi yapılmış, insan ve çevre sağlığı açısından herhangi bir risk bulunmadığı tespit edilmiştir” yanıtını verdiği ortaya çıktı.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik’in işletmeciliğindeki maden sahasında boruların patlaması sonucu siyanürün Fırat Nehri’ne karışmasına ilişkin olarak 29 Haziran 2022’de dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum’a soru önergesi verdi.

Soru önergesinde denetimlerin yetersizliği nedeniyle çevreye ve insan sağlığına zarar verildiğini belirten Sezgin, “Boru hattından kaynaklanan sızıntının tesis sınırlarının dışına taşarak eğimli arazide aktığı, alt kotta bulunan dere yatağında mevsim itibarıyla herhangi bir su akışı bulunmadığı, dolayısıyla kuru dere yatağına ulaşan kirlilik olmadığının tespit edildiği belirtilmiştir. Madeni işleten firma da siyanür sızıntısını doğrulamış, sızan sıvı içerisinde sekiz kilogram civarında siyanür bulunduğunu belirtmiştir” ifadelerini kullandı.

İşletmeye yaklaşık 16,5 milyon TL idari para cezası ve faaliyet durdurma cezası verildi, suç duyurusunda bulunuldu

Soru önergesine verdiği yanıtta takip işlemlerinin “titizlikle” yürütüldüğünü belirten Kurum, şunları kaydetti:

“Söz konusu tesiste 2015 yılından bugüne kadar 111 adet çevre denetimi yapılmış olup Bakanlığımızca yapılan denetimler neticesinde tesise 131 bin 516 TL, cevher sahasına ait boru hatlarındaki arıza sonucu meydana geldiği beyan edilen çevre kirliliğine istinaden 16 milyon 441 bin 440 TL para cezası uygulanmış ve ilave çevresel iyileştirme çalışmaları tamamlanıncaya kadar Faaliyetin Durdurulması kararı alınmıştır. Bununla beraber, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerekli tahkikat yapılmak üzere suç duyurusunda bulunulmuştur.”

Maden sahasındaki işlemlerin tespiti ve takibi için Erzincan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün görevlendirildiğini söyleyen Kurum, yaşanan facianın ardından yapılan çalışmaları şöyle anlattı:  

“Tesise ilişkin Bakanlığımız tarafından verilen ÇED Kararları bulunmaktadır. Bu doğrultuda, tesiste her ay 19 adet yeraltı, kaynak, su deposu ve çeşmeden, 8 adet yüzey suyu noktasından 1 adet yeraltı suyundan ve 1 adette yüzey suyundan olmak üzere gerekli örnekler alınmakta ve çevresel açıdan izlenmektedir. Alanda sızdırmazlığa ilişkin gerekli tedbirlerin alındığı tespit edildikten sonra atık depolama izni verilmiştir.”

Denetimler esnasında Bakanlığımızca yetkilendirilmiş Çevre Laboratuvarı tarafından analizlerin yapılması amacıyla Bakanlığımız gözetiminde gerekli numuneler alınmıştır. Söz konusu numune sonuçları 08/06/2010 tarihli ve 27605 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik kapsamında incelenmiş olup, insan ve çevre sağlığı açısından herhangi bir risk bulunmadığı tespit edilmiştir. Anılan Yönetmeliğin 19 uncu Maddesi çerçevesinde saha nihai durumunu belirlemek amacıyla Kirlenmiş Saha Değerlendirme ve îzleme Komisyonu'nun kurulması, sahanın en düşük kotundan yüzey altı toprak numunesi alınması ve son durumuna ilişkin gerekli tespitin ve takibin yapılması amacıyla Erzincan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz talimatlandırılmıştır.

TIKLAYIN - İliç'te maden faciası | Siyanür sızma ihtimalinin değerlendirildiği toprağın altında işçiler kaldı; 4 kişi gözaltında!

TIKLAYIN - Çevre Bakanlığı’ndan maden faciasına ilişkin açıklama

TIKLAYIN - Tunceli Valiliği, maden faciasının yaşandığı Erzincan'a geçişleri yasakladı!

TIKLAYIN - Arnagold Madencilik: Atık depolama havuzumuzda tehlike yok, Fırat Nehri'ne siyanür akışı olmadı

TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

TIKLAYIN - İliç'te altın madeni faciası | Bakanlık 9 işçinin göçük altında kaldığını duyurdu, işçiler "Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi