Kültür-Sanat

Münir Nurettin Selçuk'un eseri 71 yıl sonra gün yüzüne çıktı

28 Nisan 2023 11:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda, "100 yıllık Cumhuriyet'in Sesi Münir Nurettin Selçuk" konseri verildi.

Münir Nurettin Selçuk'un torunu Nükhet Sirel'in organize ettiği konser, sanatçının ölüm yıl dönümü ve Cumhuriyet'in 100. yılı vesilesiyle düzenlendi.

İhsan Özer'in orkestra şefliğini üstlendiği konserde, sanatçının notalarında bulunan 1952 tarihli, kürdilihicazkar makamındaki "Yasemen Göğsünü Aç Gel Yanıma" eseri, ilk kez müzikseverlerle buluştu.

İncila Bertuğ ve Hüseyin Kıyak'ın anlatıcı olarak yer aldığı konserde, solistler Münip Utandı, Mustafa Doğan Dikmen, Güzin Değişmez, Çiğdem Yarkın ve Bekir Ünlüataer, usta sanatçının eserlerini yorumladı.

Kıyak, Münir Nurettin Selçuk'un sadece bir solist ve bestekâr olmaktan öte olduğunu ve büyük bir geleneğin öteki nesillere aktarımında önemli rol oynadığını ifade etti.

Konserde icra edilen tüm eserlerin Selçuk'un hocalarından meşk ettiği, plaklara okuduğu veyahut defterine yazdığı notaların şekliyle seslendirildiğini belirtti.

Konserde, 19. yüzyıl ile 20. yüzyıla ait kapsamlı bir repertuvar icra edildi. (AA)