Çevre

Muğla Ilbıra Dağı’nda maden aramak için ruhsatı isteyen de “ÇED olumlu” raporunu veren de aynı kişi!

Köylüler açılmak istenen maden ocağına karşı mücadelelerini sürdürüyor

16 Ocak 2024 07:23

Muğla Milas’taki Asırlık çam ağaçları ve 500 yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğu, tarih ve doğal güzellikleri ile ünlü Ilbıra Dağı’nda Yıldızlar Madencilik A.Ş. tarafından ÇED olumlu raporu alınarak açılmak istenen boksit madeni ocağı için, bölgedeki köylülerin açtığı dava sonucunda çarpıcı gerçekler ortaya çıktı. Maden aramak için ruhsatı isteyen de “ÇED olumlu” raporunu veren de aynı kişiye ait şirket çıktı.

Avukatlar ve köylüler bu duruma sert tepki gösterdi. Sözcü’den Yaşar Anter’in haberine göre, Avukat Mutlu Çakır “Bu ruhsatlar için ön izin alınırken ÇED gerekli değildir raporu verilir. Şimdi bu raporu hazırlayan şirketle ruhsatı alan şirketin sahipleri aynı kişi, yetkilisi aynı kişi! Tuhaflıklar buradan başlıyor. Yani buraya ben bir maden ocağı açacağım ama bu maden ocağının herhangi bir şekilde çevreye zararı olmayacak diye rapor veren şirketle maden şirketi aynı kişiye ait. Ruhsatı almak isteyen şirketin yöneticisi Serkan K. ile ÇED raporunu veren şirket yine Serkan K. Bunu tespit ettik. Üstelik raporda, bu yöredeki gerçeklerle taban tabana zıt tespitler var” dedi.

Avukat Çakır, dağı ve üç köyü kurtarmak için Ilbıra Dağı Koruma Derneği kurarak mücadeleye devam edeceklerini de söyledi.