Gündem

MSB'den Şile’de imha edilen top mermilerine ilişkin açıklama

03 Ağustos 2023 12:14

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İstanbul’un Şile ilçesi sahilinde imha edilen top mermilerine ilişkin açıklama yaptı. MSB, tehdit olan bir unsurun olmadığını aktardı. 

Açıklamada, imha edilen top mermilerinin İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma olduğu belirtilip, “Söz konusu mühimmatın 11 tanesi SAS Grup Komutanlığına getirilmiş, 17 tanesi dün kontrollü olarak yerinde imha edilmiştir” denildi.

Bölgeye sevk edilen Sualtı Savunma komandoları tarafından çevre emniyeti alınarak incelemelere başlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bölgede 4 bin 200 metrekarelik deniz alanında su altı arama faaliyeti icra edilmiş ve toplam 28 adet 2. Dünya Savaşı'ndan kaldığı değerlendirilen top mermisi tespit edilmiştir. Söz konusu mühimmattan çıkarılabilecek durumdaki 11 tanesi çıkarılarak SAS Grup Komutanlığı'na getirilmiş, 17 tanesi ise kontrollü olarak dün yerinde imha edilmiştir.

Son dönemde meydana gelen orman yangınlarını söndürme çalışmalarına bugüne kadar Silahlı Kuvvetlerimize ait 4 uçak ve 49 helikopter ile katkı sağlanmıştır. Helikopter ve uçaklarımız tarafından şimdiye kadar 823 sorti yapılarak yangınlara müdahale edilmiştir. Gelen anlık taleplere istinaden görevlendirmeler devam etmektedir.” 

"Tehdit oluşturan bir durum yok"

Şile açıklarında tespit edilen top mermilerinin menşei ve nasıl sürüklendiğine yönelik soru üzerine Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, mühimmatın çok uzun süredir orada olduğunun belirlendiğini ifade etti. İmha edilen mermilerin yeni sürüklenmiş bir mühimmat olmasının söz konusu olmadığını vurgulayan kaynaklar, bölgede tehdit oluşturan bir durumun bulunmadığını aktardı.