Gündem

MSB: Türk SİHA’sını düşüren ABD uçağı Ürdün’den kalktı

12 Ekim 2023 12:05

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Suriye’de Türkiye’ye ait SİHA’yı düşüren ABD uçağının İncirlik’ten kalktığı iddiasını yalanlayarak, "Tamamıyla spekülasyon, böyle bir durum söz konusu değil. Uçak Ürdün’den kalktı” açıklamasını yaptı.

ABD'ye ait bir savaş uçağının Suriye'de bir Türk silahlı insansız hava aracını (SİHA) vurmasının yankıları sürüyor. SİHA'yı vuran F-16'nın İncirlik'ten kalktığı iddia edilmişti. MSB'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Suriye’de Türkiye’ye ait SİHA’yı düşüren ABD uçağının İncirlik’ten kalktığı iddiaları tamamıyla spekülasyon, böyle bir durum söz konusu değil. Uçak Ürdün’den kalktı" denildi.

TIKLAYIN - ABD'li yetkili: Suriye'de Türk SİHA'sı vurduk; askerlerimiz Türkiye'ye ait olduğunun farkındaydı"

"TSK, Filistin’e yardım ulaştırılması için verilecek görevleri yapmaya hazır” 

MSB açıklamasında ayrıca, “Türk Silahlı Kuvvetleri, Cumhurbaşkanı tarafından verilecek direktifler doğrultusunda Filistin’e yardım ulaştırılması için verilecek görevleri yapmaya hazır” mesajı verildi.

Irak ve Suriye'deki operasyonlar

1, 3 ve 4 Ekim tarihlerinde Irak’ın; 5, 6 ve 8 Ekim tarihlerinde ise Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyonlarda 194 hedefin başarıyla imha edildiği bilgisinin de verildiği açıklamada, "Söz konusu harekâtlarla terör örgütüne ağır darbe vurulmuş, ilk belirlemelere göre 229 teröristin etkisiz hâle getirildiği tespit edilmiştir" denildi.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk bugün Bakanlığın faaliyetleri ile ilgili olarak bakanlıkta, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Aktürk şöyle konuştu:

“Şiddet ve gerilim ile sivillere yönelik saldırıların bir an önce sonlandırılması gerektiğini vurguluyoruz”

“Öncelikle, İsrail ve Filistin’de yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor, şiddet ve gerilim ile sivillere yönelik saldırıların bir an önce sonlandırılması gerektiğini vurguluyoruz.

Son bir asrın en kapsamlı ve en etkili faaliyetlerinin icra edildiği bu dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; başta PKK, KCK, PYD, YPG, DEAŞ ve FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı ülkemizin huzur ve güvenliği ile bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamak için büyük bir özveri ile mücadele etmektedir. Kesintisiz bir şekilde ve kararlılıkla uyguladığımız terörü kaynağında yok etme stratejisi ile Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil; son bir haftada 252 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Böylece etkisiz hâle getirilen terörist sayısı bu yıl içinde bin 640’a, 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar ise 38 bin 983’e ulaşmıştır.

Ayrıca, 1, 3 ve 4 Ekim tarihlerinde Irak’ın; 5, 6 ve 8 Ekim tarihlerinde ise Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik karadan ateş destek vasıtalarının da kullanıldığı etkili ve kapsamlı hava operasyonları icra edilmiştir. PKK, KCK, PYD, YPG’nin Suriye ve Irak’taki tüm tesis ve faaliyetlerinin hedef alındığı bu operasyonlarda, teröristlerce kullanılan ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve depo ile örgütün gelir kaynağı olarak yararlandığı tesislerden oluşan toplam 194 hedef başarıyla imha edilmiştir. Söz konusu harekâtlarla terör örgütüne ağır darbe vurulmuş, ilk belirlemelere göre 229 teröristin etkisiz hâle getirildiği tespit edilmiştir. Hedeflerdeki etki kıymetlendirmesi devam etmektedir.

Ülkemize yönelik terör tehdidine karşı icra ettiğimiz tüm operasyonlarımız, uluslararası hukuka uygun, tüm komşularımızın sınırlarına ve toprak bütünlüğüne saygılı, meşru müdafaa hakkı kapsamında ve sadece bölgedeki terörist unsurlar hedef alınarak yapılmaktadır. Bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teröristler dışında hiçbir hedefi yoktur. Harekâtlar öncesinde hedefler özenle seçilmiş, harekâtların planlama ve icrasında masum sivillerin can ve mal güvenliği; tarihî, dinî ve kültürel varlıklar ile çevrenin korunması için gerekli bütün tedbirler alınmıştır. Eli kanlı teröristler bu coğrafyadan sökülüp atılıncaya kadar terör yuvalarını yerle bir etme irade ve kararlılığımız, gereken yer ve zamanda artan bir etki ve baskıyla sürecektir.

Sınırlarımızın ve halkımızın güvenliğini sağlamak, ülkemizin güneyinde oluşturulmak istenen terör koridorunu engellemek amacıyla 9 Ekim 2019’da başlatılan Barış Pınarı Harekâtı’nın 4’üncü yıl dönümünde; Suriye’de istikrarın bir an önce tesis edilmesi, Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüşlerinin sağlanmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Diğer yandan Suriye’de harekât alanlarımızda oluşturulan güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik taciz ve saldırı girişimlerine de anında ve misliyle karşılık verilmektedir. Suriye’de, yıl içerisinde birliklerimize 388 taciz ve saldırı gerçekleştirilmiştir. Buna karşılık 233’ü son bir haftada olmak üzere bin 246 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

“Son bir haftada hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 637 şahıs yakalanmıştır”

Hudutlarımızda alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde; son bir haftada hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 637 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 4’ü FETÖ terör örgütü üyesidir. 4 bin 771 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylelikle, yıl içerisinde hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 9 bin 230’a yükselmiştir. Bu şahıslardan 373’ü FETÖ mensubu olmak üzere toplam 537 terör örgütü mensubu kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 171 bin 382 olmuştur. Sınır güvenliğinde etkin tedbirler alınmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilgili bakanlık ve kamu kurumları ile koordineli olarak devam edilecektir.

Bakanlığımızın; yeni bilgi, belge ve veriler ışığında hassasiyetle devam ettirdiği FETÖ ile mücadelesi, bünyemizde FETÖ ile iltisaklı tek bir personel kalmayıncaya dek kararlılıkla sürdürülecektir.

“Bulgaristan ve Romanya ile Karadeniz'de deniz mayınlarıyla mücadeleye yönelik üçlü girişim oluşturulması konusunda mutabık kalındı”

Sayın Bakanımız, 11-12 Ekim tarihlerinde Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılım sağlamaktadır. Bu kapsamda; Bakanımız dün, Birleşik Krallık ve Ukrayna Savunma Bakanları ile ikili, Romanya ve Bulgaristan Savunma Bakanları ile üçlü görüşmeler gerçekleştirmiş, söz konusu görüşmelerde bölgesel güvenlik sorunları ile ikili askerî iş birliği faaliyetleri ele alınmıştır. Bu çerçevede; 'bölgesel sahiplik' ilkesi doğrultusunda Bulgaristan ve Romanya ile Karadeniz'de deniz mayınlarıyla mücadeleye yönelik üçlü girişim oluşturulması konusunda mutabık kalınmıştır. Ayrıca; Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanlığı devir-teslim töreni 10 Ekim’de icra edilmiş ve KFOR Komutanlığı görevi bir yıllığına ülkemiz tarafından İtalya’dan devralınmıştır. Komutasını devraldığımız KFOR Komutanlığı; NATO ve Birleşmiş Milletler kararlarına uygun olarak, uluslararası sorumluluğun gerektirdiği tam bir tarafsızlık ve şeffaflık ile görevini yerine getirmeyi sürdürecektir. KFOR’un yanı sıra NATO ve Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği için, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de önemli ve belirleyici katkılarda bulunmayı sürdüreceğiz.

30 Eylül-8 Ekim tarihleri arasında Sonsuzluk Tatbikatı başarıyla icra edilmiştir. 2-13 Ekim tarihleri arasında; Millî Anadolu Ankası, NATO Tiger Meet, Yıldırım Seferberlik, 2-20 Ekim tarihleri arasında Erciyes Hava İndirme-2023, 5-19 Ekim tarihleri arasında NATO Steadfest Jüpiter, 6-25 Ekim tarihleri arasında Indus Shield, 9-20 Ekim tarihleri arasında Deniz Güvenliği tatbikatları, 10-13 Ekim tarihleri arasında Ateş Serbest-2023 faaliyeti icra edilmektedir. 13-22 Ekim tarihleri arasında BREEZE-2023, 13-27 Ekim tarihleri arasında ise; Ocean Sky-2023, Steadfast Noon tatbikatlarının icra edilmesi planlanmaktadır.

Yine, NATO Müttefik Hava Komutanlığı'nca Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri ile eşgüdümlü yürütülen ‘Esnek Caydırıcılık Seçenekleri’ kapsamında 11 Ekim’de Romanya hava sahasında icra edilen Entegre Hava Füze Savunması faaliyetine Hava Kuvvetlerimiz tarafından katılım sağlanmıştır.

Ayrıca; NATO Daimî Deniz Görev Grubu-2 kapsamında; Fransa Deniz Kuvvetlerine ait 'FS SURCOUF' fırkateyni ve İspanya Deniz Kuvvetlerine ait 'ESPS PATINO' lojistik destek gemisi tarafından 6-9 Ekim tarihleri arasında İzmir’e, Birleşik Krallık Deniz Kuvvetleri fırkateyni "HMS DUNCAN" ve İspanya Deniz Kuvvetleri fırkateyni 'ESPS MENDEZ NUNEZ' tarafından ise 7-9 Ekim tarihleri arasında Sarayburnu/İstanbul’a liman ziyaretleri icra edilmiştir.

Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu birinci sınıf öğrencilerinin Açık Deniz Eğitimleri kapsamında da, TCG Osmangazi ve TCG İskenderun gemilerimizle 12-14 Ekim tarihleri arasında Durres, Arnavutluk’a liman ziyareti icra edilmektedir.

'İnsansız Suüstü Araç Sürüsü ile Gemiye Saldırı Kabiliyeti Projesi' kapsamında, Mersin Körfezi açıklarında bulunan hedef gemi, ASELSAN üretimi ALBATROS S-İDA ile başarıyla imha edilerek batırılmıştır. Dünyada ilk defa İDA-İHA müşterek operasyonu ile gerçekleştirilen fiilî eğitim Deniz Kuvvetleri Karargâhından takip edilmiştir.

Afganistan’da meydana gelen deprem sonrası AFAD’ın arama-kurtarma ekipleri ve yardım malzemeleri askerî kargo uçaklarımızla bölgeye sevk edilmiştir. Bu vesileyle dost ve kardeş Afgan halkına başsağlığı, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

9 Ekim’de başlayan Millî Savunma Bakanlığı'na Sözleşmeli Bilişim Personeli Temini başvuruları 24 Ekim’de sona erecektir. Şanlı ordumuzda görev yapmak isteyen tüm gençlerimizi bekliyoruz.”

MSB kaynakları: Uçağın İncirlik'ten kalktığı tamamıyla spekülasyon

Bakanlık kaynakları, Suriye'de Türkiye'ye ait bir SİHA'yı düşüren ABD uçağının İncirlik’ten kalktığına dair iddiaları yalanlayarak “Uçağın İncirlik’ten kalktığı tamamıyla spekülasyon, böyle bir durum söz konusu değil” yanıtını verdi. Kaynaklar, uçağın nereden kalktığına ilişkin soru üzerine “Uçak Ürdün’den kalktı” dedi.

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan arasındaki üçlü girişimin nasıl işleyeceğine ilişkin yetkililer şunları kaydetti:

“Karadeniz’e kıyısı bulunan NATO üyesi üç ülkenin, deniz mayınlarıyla mücadeleye yönelik üçlü girişim kurması konusunda bir mutabakat söz konusu. Bunun çalışma usulleri ve kapsamının belirlenmesine yönelik önümüzdeki günlerde toplantılar yapılacak. Ve çok uzak olmayan bir zamanda bunlar kamuoyuyla paylaşılacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filistin'e yardım gönderilmesine ilişkin açıklamaları hatırlatılarak, bu doğrultuda bir hazırlık olup olmadığına ilişkin Bakanlık kaynakları, Cumhurbaşkanı tarafından verilecek direktifler doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yardım ulaştırılması için verilecek görevleri yapmaya hazır olduğunu belirtti.