Dünya

Moskova'dan Zaporijya açıklaması: Rus askerleri nükleer tesiste başka bir Çernobil yaşanmasını önlüyor

Rus güçlerinin kontrol ettiği Zaporijya’da Rusya ve Ukrayna tarafları birbirini santrali hedef almakla suçluyor

19 Ağustos 2022 16:17

Moskova, Rus ordusunun Ukrayna’da ele geçirilen Zaporijya nükleer tesisindeki varlığının “başka bir Çernobil senaryosunu” önlemeyi garantilediğini söyledi.

Reuters’ın aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, mart ayında Rus güçlerinin ele geçirdiği, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya’da bulunan askerlerin burada 1986 yılında Çernobil’de yaşanana benzer bir felakeit önlediğini savundu. 

Rus güçlerinin kontrol ettiği Zaporijya’da Rusya ve Ukrayna tarafları birbirini santrali hedef almakla suçluyor. 

Birleşmiş Milletler başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından Zaporijya’da olası bir felaketin önlenmesine yönelik çağrılar yapılıyor. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün Ukrayna'nın Lviv kentinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ile bir araya geldikten sonra, "Zaporijya'ya verilecek herhangi bir hasar intihardır" demişti. Erdoğan da "Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Çernobil felaketi

Çernobil'de 1986 yılında santralin dördüncü reaktöründe yaşanan patlama sonucu çevreye 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayılmıştı. Bu olay dünyanın en büyük çevre felaketlerinden biri olarak sayılıyor.