Dünya

Moskova'dan Batı ve Gürcistan'a NATO tehdidi: Osetya ve Abhazya ilhak edilebilir

23 Ağustos 2023 11:06

T24 Dış Haberler

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Osetya ve Abhazya'yı ilhak edebileceklerinin sinyallerini verdi. 

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı topyekun işgal girişimini başlatmasından sonra 'şahince' söylemleriyle sıkça gündeme gelen Medvedev, Batı'nın Gürcistan'ın olası NATO üyeliğini ele alarak gerilim yaratmaya çalıştığını iddia etti.

Çarşamba günü Argumenti I Fakti gazetesine yazdığı makalede Medvedev, "Rusya'ya katılma fikri Abhazya ve Güney Osetya'da hala popüler" ifadelerini kullandı. Medvedev, "Eğer iyi gerekçeler oluşursa bu gayet de hayata geçirilebilir" yazdı.

Gürcistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bahsi geçen bölgeler üzerinde kontrolünü kaybetmişti.  Moskova ve Tiflis arasındaki ilişkiler, 2008'de bu bölgeler sebebiyle çıkan kanlı savaştan sonra iyileşme işaretleri gösterse de Medvedev bir kez daha ilhak olasılığını gündeme getirdi.

Gürcistan'ın NATO üyeliğinin ilerlemesine yönelik tehditlerde bulunan Medvedev, "Eğer endişelerimiz gerçek olmaya yaklaşırsa beklemeyiz" ifadelerini kullandı.