Dünya

Moskova'daki Crocus City Hall saldırısı zanlıları hakim karşısında

Rusya devlet medyası, Moskova saldırısı zanlılarının sorgu anlarını paylaşmıştı

25 Mart 2024 02:12

T24 Haber Merkezi

Rusya'nın başkenti Moskova Crocus City Hall'da cuma akşamı gerçekleştirilen ve IŞİD tarafından üstlenilen saldırıda 133 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı.  ABD, saldırının arkasında Afganistan merkezli IŞİD-Horasan militanlarının olduğunu söylerken, Rus mercileri ise 11 kişinin Ukrayna sınırına doğru giderken yakalandığını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e “Teröristlerin Ukrayna ile bağlantılı olduklarına işaret ediyor” diye aktardı. 

Saldırıya ilişkin gözaltına alınan zanlılardan Saidakrami Murodalii Rachabalizoda ve Dalerdjon Barotovich Mirzoyev da bugün Basmanny Bölge Mahkemesinde hakim karşısına çıkarıldı.


Rusya devlet medyası, Moskova saldırısı şüphelilerinin sorgu anlarını paylaştı: "Türkiye'de ne yapıyordun?"

Rusya Federal Güvenlik Servisi, cumartesi günü saldırıyla bağlantılı olarak dördünün silahlı saldırgan olduğu düşünülen 11 kişiyi tutukladıklarını açıkladı. Aynı gün içinde Rus devlet medyası, silahla konser salonuna dalan kişilerden olduğu düşünülen 3 tutuklunun sorgusunun görüntülerini paylaştı.

RIA Novosti'nin paylaştığı sorgu videolarından birinde bir kişinin yerde yattığı, kolluk kuvveti mensubu olduğu düşünülen bir kişinin ise suratının kamerada görünmesi için onu saçından tuttuğu görüldü.

Tutukluyu tutan kişi, "Türkiye'de ne yapıyordun?" diye sordu. Tutuklu, "Orada (Türkiye'de) belgelerimin süresi doldu. Sınırı geçip buraya geldim" yanıtını verdi. Tutuklunun "süresi doldu" derken pasaportundan söz ediyor olabileceği düşünülüyor.  Tutuklu videoda kendini 17 Eylül 1998 doğumlu Shamsutdin Fariddun olarak tanımladı. 

Rusya İçişleri Bakanlığı, saldırıyı gerçekleştiren 4 kişinin yabancı ülke vatandaşları olduğunu söylemişti. Bazı medya organları, saldırganlar arasında Tacikistan vatandaşları olduğunu ifade etti.  Videonun devamında sorguyu gerçekleştiren kişi saldırının gerçekleştiği yere atıfta bulunarak, "Crocus'ta ne yapıyordunuz?" diye sordu. Fariddun, "Para için insanları vurduk" yanıtını verdi.  Fariddun daha sonra saldırı için kendisine 1 milyon ruble (276 bin 460 TL) para teklif edildiğini, bu paranın yarısının saldırıdan önce kendisine havale edildiğini söyledi. 

TIKLAYIN - Rusya devlet medyası, Moskova saldırısı şüphelilerinin sorgu anlarını paylaştı: "Türkiye'de ne yapıyordun?"

Saldırının sorumlusu kim?

IŞİD, saldırıdan kısa bir süre sonra Telegram kanalı aracılığıyla saldırıyı üstlendi. Ancak ABD'li yetkililer, baş şüpheli olarak IŞİD-Horasan kolunu işaret ediyor. Şu ana kadar bu iddiayı kanıtlayacak bir açıklama ya da bulguya rastlanmadı. 

IŞİD'in Afganistan'daki kolu olan IŞİD-Horasan, 2015 yılında kurulmuştu. O dönemde Taliban'dan uzaklaşan yüzlerce militan ve Pakistan'daki gruplardan bazıları IŞİD'e katılmıştı. Bunlar, IŞİD-Horasan'ın çekirdeğini oluşturdu. 

TIKLAYIN - Moskova saldırısının arkasında IŞİD-Horasan grubu mu var; Rusya'ya saldırının amacı ne?

Fotoğraf: AFP

IŞİD-Horasan daha önce uluslararası bir saldırıda bulundu mu?

Grubun daha önce buna benzer bir saldırıda bulunmadığı biliyor. Bu nedenle Moskova'daki saldırının sorumluluğunu IŞİD-Horasan'ın resmî olarak üstlenmemiş olması önemli görünüyor. Üstlenme açıklaması, IŞİD'in resmî ve ana iletişim kanallarından gelmişti. 

Ayrıca IŞİD-Horasan yakın zamana kadar ağırlıklı olarak yerel saldırılarla biliniyor. Grup, Afganistan'da hem sivil hedeflere hem de Batılı güçler de dahil olmak üzere güvenlik güçlerine yönelik yüzlerce saldırı düzenlemişti. 2020'deki iki saldırı Kabil'deki bir doğumevini ve Kabil Üniversitesi'ni hedef almıştı. Diğerleri camileri ve Afganistan'daki etnik veya dini azınlıkları vurmuştu. 

Grup ayrıca 2021 yılında Kabil'in uluslararası havalimanına düzenlenen ve ABD'nin ülkeden tahliyesi sırasında 13 ABD askerinin ve 150'den fazla sivilin ölümüne neden olan son derece yıkıcı bir saldırıdan da sorumlu. Bu saldırının uluslararası bir hedef gözettiği söylenebilir ancak yine de Afganistan sınırları içindeydi.