Kültür-Sanat

Modern dansçılar ile bale sanatçıları ilk kez 'Carmina Burana' için aynı sahnede buluşacak

Carmina Burana, 27 Nisan Cumartesi günü saat 20.00’de AKM'de prömiyer yapacak

26 Nisan 2024 11:26

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) tarafından sahnelenecek olan Carmina Burana, solistleri, orkestrası, korosu, bale sanatçıları, çocuk korosu ve balesi, Modern Dans İstanbul sanatçıları ve özel tasarım ekiplerinin oluşturduğu yaklaşık 250 kişilik kadrosu ile "koreografik sahne kantatı" olarak sanatseverlerle buluşuyor.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Opera Salonu sahnesinin tüm teknik imkanları ile görsel bir şölene dönüşecek olan Carmina Burana 27 Nisan Cumartesi günü saat 20.00’de sahnelenecek.

AKM Türk Telekom Opera Salonu'nun sahne matematiğinin gözler önüne serileceği eserde, sahnenin tüm teknik imkanları kullanılacak. Carmina Burana'yı izleyecek olan sanatseverler, döner sahne, sağ ve sol ön ve arka vagonların geçişleri, sofito borularının (sahnede dekorların hareket etmesini sağlamak için yapılmış parmaklıklı tavan) her birine bir zaman kodu verilerek adeta hepsinin birden dans ettiğine şahit olacaklar.

Carmina Burana yeni koreografisi ve rejisi ile sahnenin en üst seviyede kullanıldığı görsel bir şova dönüşürken, AKM Türk Telekom Opera Salonu mekatronik sahne tasarımı ile adeta sanatçılardan biri olarak göz dolduracak.

Rejideki en önemli ayrıntılardan biri, AKM'nin sahnesinin dekorsuz, yalın olarak kullanılması ve ışık konseptinin görsel şovun bir unsuru olması.

Dünya prömiyeri olarak sahnelenecek olan eserin rejisini Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Volkan Ersoy ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Bale Başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt üstlendi.

Carmina Burana'da yer alan 24 parça, Volkan Ersoy’un yanı sıra Özgür Adam İnançDeniz Özaydın, Berk Sarıbay, Alper Marangoz ve Ferhat Güneş koreografileri ile sergilenirken MDT İstanbul sanatçıları ve İDOB Bale sanatçılarının birlikte ilk kez sahnede olmaları eserin dans anlatım gücünü arttırıyor.

Eseri İstanbul Devlet Opera ve Balesi korosu ve solist sanatçıları, sopranolar Nazlı Deniz Süren, Evren Işık Yasemin, tenorlar Caner Akın ve Ufuk Toker ile baritonlar Burak Kul ve Kevork Tavityan dönüşümlü olarak seslendirecekler.

Carmina Burana hakkında

Beuern Şarkıları olarak da bilinen "Carmina Burana", Münih'teki Bayern Kütüphanesi'nde bulunan, 11., 12. ve 13. yüzyıldan kalan 254 şiir ve dramatik metinden oluşuyor. Müzisyen kökenli bir aileden gelen Alman Carl Orff tarafından bu metinlerden seçilmiş şiirler üzerine sahne kantatı olarak 1936 yılında bestelenmiş ve ilk kez 8 Haziran 1937'de Frankfurt Operası'nda sahnelenmiştir.

Carmina Burana, Carl Orff'un Tironfi (Zaferler) üçlemesinin ilk eseridir. Doğayı ve aşkı dile getiren metinlere dayanan eserin çoğu bölümleri Orta Çağ Latincesi ve bazı bölümleri Orta Çağ Almancası kullanılarak yazılmıştır. Eser ritmik ve metrik yapıya sahip olan şarkılardan oluşur.

Carmina Burana, AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda 27 ve 29 Nisan'da saat 20.00'de sahnelenecek. Eser 1-14 Haziran tarihlerinde yapılacak olan 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali’nde yeniden sanatseverlerle buluşacak.

Künye

Koreografik Sahne Kantatı / 1 Perde

Orijinal Metin: Johann Andreas SCHMELLER
Libretto: Carl ORFF / Michel HOFMANN
Orkestra Şefi: Tolga Atalay ÜN / Zdravko LAZAROV
Reji: Volkan ERSOY/ Ayşem SUNAL SAVAŞKURT
Koreografi: Volkan ERSOY, Deniz ÖZAYDIN, Berk SARIBAY, Özgür Adam İNANÇ, Alper MARANGOZ, Ferhat GÜNEŞ
Dekor Tasarımı: Ferhat KARAKAYA
Kostüm Tasarımı: Olcay Engin KAYMAZ
Işık Konsept: Burhan SEZER
Koro Şefi: Paolo VILLA
Mekatronik Tasarımı: İbrahim ERDEM
Ses Efekt: Rahman Altın