Gündem

MLSA, kişisel verilerin çalınması skandalında yetkililer ve sorumlulara dava açacağını duyurdu

Veysel OK, tüm vatandaşlara yasal adım atması çağrısında bulundu

09 Haziran 2023 17:09

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Türkiye’de e-Devlet sisteminde kaydı bulunan vatandaş veya ikamet hakkı olan herkesin detaylı kişisel bilgilerini yayımlayan sitenin sorumluları ile bu verilerin çalınmasını engelleyecek tedbirleri almayan yetkililer hakkında dava açacağını duyurdu.

MLSA’ya göre kişisel verilerin açıkça erişilebildiği ve ilk olarak Free Web Turkey’in duyurduğu Sorgu Paneli, bilgileri açıklanan milyonlarca kişi için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Free Web Turkey sitesinde yer alan habere göre, Bu tehdide karşı yasal adım atacağını söyleyen MLSA Eş-Direktörü Avukat Veysel Ok, “Biz zaten kendi adımıza kişisel olarak hem İçişleri Bakanlığına dava açacağız, hem de sorumlular hakkında suç duyurusu yapacağız” dedi.

Bu tehditlerin ne anlama geldiği ve neler yapılabileceği konusunda konuşan Ok, veri tabanında bulunan herkesin bu verileri korumakla mükellef İçişleri Bakanlığına tazminat davası açması ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyledi.

Domain’in kayıt ve süresinin bitiş tarihi, host edildiği firmanın name server bilgilerini gösteren Whois kayıtlarından 3 Haziran tarihinde yayına başladığı görülen site üzerinden e-mail hesabı ile kayıt olunabilen sitede vatandaşların isim ve soyisimleri, açık adresleri, telefon numaraları ve banka hesap bilgileri gibi kişisel verileri yer alıyor.

Bu bilgilere yalnızca isim ve soy isim araması veya cep telefonu numarasından kolayca erişilebiliyor.

Devlet korumasındaki kadınların adresleri

Sitede bulunan bilgiler büyük bir kişisel güvenlik riski getiriyor. Hırsızlık, kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık, bankacılık suçları, seçimlerde usulsüzlükler yanı sıra şiddet faillerine karşı uzaklaştırma emri almış kadınların adreslerinin görünür hale gelmesi de dahil olabilecek büyük fiziksel güvenlik riskleri oluşturuyor.

Sitede bilgilerin açıkça yayımlanması kişisel verilerin gizliliği konusunda Türkiye’nin Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) da dahil olmak üzere birçok yasayı ihlal ediyor.

TIKLAYIN | Türkiye'deki herkesin kişisel verileri internete sızdı!