Dünya

Mısır, İsrail'in olası Refah harekâtından kaçacak Filistinliler için Sina'da duvarlarla çevrili bir alan inşa ediyor

SFHR sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, videoların "kitlesel bir göç durumunda mültecileri kabul etmek amacıyla Gazze Şeridi sınırında duvarlarla çevrili izole bir alan kurma" çabalarını gösterdiğini belirtti

17 Şubat 2024 07:43

T24 Dış Haberler

Mısır, İsrail'in güneydeki Refah kentine yönelik saldırı tehdidinden kaçan Filistinlileri barındırmak amacıyla Gazze sınırı boyunca yüksek beton duvarlarla çevrili bir alan inşa etmeye başladı.

Bir izleme grubu olan Sina İnsan Hakları Vakfı (SFHR) tarafından yayımlanan fotoğraf ve videolar, Refah sınır kapısının Mısır tarafındaki bir şeridin etrafına beton bariyerler ve güvenlik kuleleri diken işçilerin ağır makineler kullandığını gösteriyor.

SFHR sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, videoların "kitlesel bir göç durumunda mültecileri kabul etmek amacıyla Gazze Şeridi sınırında duvarlarla çevrili izole bir alan kurma" çabalarını gösterdiğini belirtti.

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarından bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı ve kara harekâtı, BM'ye göre, çoğu son haftalarda güneye doğru itilen ve bir milyondan fazlası Refah'ta olmak üzere, savaş öncesi 280 bin olan nüfusu büyük ölçüde artıran tahmini 1,7 milyon kişiyi ülke içinde yerinden etti.

Mısırlı yetkililer, İsrail'in eylemlerinin milyonlarca Filistinliyi sınırı geçip Sina'ya kaçmaya zorlayabileceği ve yerinden edilenlerin bir daha geri dönemeyebileceği endişesini defalarca dile getirmiş; Mısır, İsrailli bakanlar da dahil olmak üzere Filistinlilerin Kuzey Sina'ya kaçabileceği yönündeki her türlü öneriye karşı çıkmıştı. 

Perşembe günü geç saatlerde bir telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu sivilleri korumaya yönelik "inandırıcı ve uygulanabilir bir plan" olmadan Refah'ta askeri bir operasyona girişmemesi konusunda bir kez daha uyardı. Ancak Netanyahu Cuma günü erken saatlerde İsrail'in Filistinlilerle olan ihtilafının uzun vadeli çözümü konusunda "uluslararası diktaları" reddetme sözü verdi.