Dünya

Mısır'da, antik döneme ait 250 mumya bulundu

Eserler, Sakkara'da bulunan Basamak Piramidi'nde sergilendi

30 Mayıs 2022 15:13

Mısır'ın başkenti Kahire yakınlarındaki Gize kentinde yer alan tarihi Sakkara bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda, M.Ö. 500'lü yıllara ait olduğu tahmin edilen 250 mumya ve 150 heykel bulundu. 

AP'de yer alan habere göre; eserler, pazartesi günü, Sakkara'da bulunan Zoser'in Basamak Piramidi'nde açılan bir alanda sergilendi. 

Ahşap tabutların içinde bulunan 250 mumyanın iyi korunduğunu belirten Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri'nin aktardığına göre; mumyaların yanı sıra 150 bronz antik tanrı heykeli ve Antik Mısır'da Bereket ve Sağlık Tanrıçası İsis'in ritüellerinde kullanılan bronz kaplar bulundu.

Aynı zamanda, mezarlardan birinde, ölülere yol gösterdiğine inanılan ve Antik Mısır'da cenazelerde kullanılan 'Ölüler Kitabı'na ait dini bilgiler içerdiği tahmin edilen papirüsün' bulunduğu da açıklandı. 

M.Ö. 2611 ile M.Ö. 2630 yılları arasında Antik Mısır'ı yöneten Firavun Zoser'in veziri ve aynı zamanda  mimarı olan Imhotep'in de başsız bir bronz heykeli görüntülendi. 

Eserler, Giza Piramitleri yakınında halen yapım aşamasında olan yeni Büyük Mısır Müzesi'nde kalıcı bir şekilde sergilenmek üzere transfer edilecek.